Galleria Kivipankki

 

 

Jämsän sydän logoGalleria Kivipankissa järjestetään näyttelyitä, konsertteja, seminaareja, yksityis- ja koulutustilaisuuksia. Kivipankin toimintaa ylläpitää kaupungin kulttuuripalvelut. Näyttelyajat ovat jatkuvasti varattavissa taiteilijoiden, yksityishenkilöiden, ryhmien ja järjestöjen käyttöön. 

Galleria Kivipankki rakennettiin vuonna 1913 arkkitehti Ilmari Launiksen suunnittelemana. Aluksi Kivipankki toimi Jämsän Säästöpankin toimitiloina, mutta vuonna 1993 rakennus saneerattiin kaupungin kulttuuritilaksi. Kivipankista tuli vuosi vuodelta tunnetumpi suomalaisen taiteen eturivin taiteilijoiden näyttelypaikkana. Sieltä alkoivat myös ympäristönäyttelyt, myöhemmin maisemataidenäyttelyt sekä kesän kansainväliset huopanäyttelyt.

Aukioloajat ja pääsymaksut

Galleria on avoinna kesä-heinäkuussa joka päivä näyttelyjen aukioloaikoina klo 12-17. Galleria Kivipankin näyttelyt ovat pääsymaksuttomia. Meneillään olevista näyttelyistä löydät tietoja tapahtumakalenterista ja Facebookista.

Kivipankin historia

Jämsän Säästöpankin toimitalon piirustukset tilattiin aikansa suositulta arkkitehdiltä Ilmari Launikselta vuonna 1912. Talo rakennettiin Jämsän harmaasta graniitista, julkisivun koristelun osalta arkkitehdin apuna oli taiteilija Josef Alanen. Helmikuussa 1913 tehtiin urakkasopimus tamperelaisen kiviliikkeen Wickberg & Toivosen kanssa. Itse rakentaminen aloitettiin keväällä 1913. Harmaa graniitti louhittiin Piispasen mäestä. Se oli iso urakka sen aikaisin välinein. Tämä Jämsän silloisissa oloissa ainutlaatuinen rakennustyömaa oli koko pitäjän ja lähiseutujen kiinnostuksen kohteena. Ja jo ennen kuin talo valmistui, vakiintui sille komea nimi; Kivipankki. Vuoden 1913 lopussa Kivipankki oli valmis. Se vihittiin maaliskuussa 1914. Jämsän Säästöpankin uusi toimitalo Arvion risteykseen valmistui vuonna 1965. Tällöin myös pankkitoiminta siirtyi vähitellen Kivipankista uuteen pankkitaloon. Liikekeskus oli selvästi siirtynyt jo sillan ”toiselle puolelle”. Tämän jälkeen rakennuksessa oli eri vuokralaisia kunnes Jämsän kaupunginvaltuusto 550-vuotisjuhlakokouksessaan vuokrasi Kivipankin kulttuuritilaksi. Rakennuksen saneeraus aloitettiin vuonna 1992, alasali valmistui vuonna 1993 ja yläkerta helmikuussa 1994 eli 80 vuotta talon vihkiäisten jälkeen. Kivipankista tuli vuosi vuodelta tunnetumpi suomalaisen taiteen eturivin taiteilijoiden näyttelypaikka. Sieltä alkoivat myös ympäristönäyttelyt, myöhemmin maisemataidenäyttelyt sekä kesän kansainväliset huopanäyttelyt. Ympäristötaiteen yhdistys JOKI aloitti toimintansa Kivipankin suojista syksyllä 2001. 

 

 

 

Galleria Kivipankki
Seppolantie 7, 42100 Jämsä
kulttuurisihteeri-ohjaaja Päivi Lahtinen
puh. 0400 951 828
paivi.lahtinen(at)jamsa.fi
Kivipankin valvoja
040 668 1842

 

Galleria kivipankki Hahmotuksia

galleria kivipankki