Taidetta kulttuurin nälkään

Jämsä on vireä taidekaupunki. Kaunis luonto ja upeat maisemat innoittivat aikoinaan jo Eliel Saarista, Akseli Gallen-Kallelaa ja Eino Leinoa. Galleria Kivipankissa on vaihtuvia, mielenkiintoisia taidenäyttelyjä ympäri vuoden. Seudun mainetta huopalaaksona juhlistetaan kesäisin kansainvälisellä huopanäyttelyllä. Jämsän taiderikkaus kutsuu kulttuurikierrokselle syventymään sykähdyttäviin taideaarteisiin. Naapurista löytyy myös Mänttä-Vilppulan kuuluisa Gösta Serlachiuksen taidemuseo, jossa voit ihailla muun muassa Eliel Saarisen ja Akseli Gallen-Kallelan maalaamia teoksia.

Huopakulttuuri

Jämsän alue tunnetaan ainutlaatuisesta huopataiteesta ja käsityöperinteistä. Pelkästään Partalan kylällä toimi aikoinaan seitsemän huopatehdasta ja vieläkin Jämsässä on kolme huopatehdasta toiminnassa. Jämsä yhdistää Keski-Suomen perinteikkään ja ainutlaatuisen huopateollisuuden, käsityöläiset, lampolat, taiteilijat kotimaasta ja ulkomailta sekä myös alaa lähellä olevat yhdistykset. Alueesta on tullut merkittävä huopateollisuuden, huovuttajien, huopataiteilijoiden ja huopa-alan keskittymä. Kesäisin huopaa juhlitaan kansainvälisellä Huopanäyttelyllä. Hullaannu huovasta ja lähde omatoimiselle tai ohjatulle Huopakierrokselle! Huopakierroksella pääset tutustumaan huopaperinteeseen ja huovutukseen. Huopatehtaiden myymälöistä löydät muistoksi aitoja huopikkaita ja hauskoja huopatuotteita.

Kuvaaja Olli Levaniemi

Kuvaaja Olli Levaniemi

Hattulan taidetila

Hattulan Taidetila sijaitsee 16km Mäntästä Jämsän suuntaan, Elimäen kylässä. Vanhin Elinmäen maalla olleista torpista on Hattula. Torppaa alettiin kutsua Hattulaksi kun siihen muutti 1837 Akseli Matinpoika Helander joka oli hatun tekijä. Hattulasta tuli talo 1900-luvun alussa ja talon osti 2009 kuvataiteilija Päivi Riihinen. Kesällä 2020 navetan ovet aukeavat taiteelle, Seitsemän veljeksen tarinoiden näyttelyteoksina, kuvina sekä keramiikkana. Keramiikan ja kuvataiteen kautta puhuu vanha suomalainen kansa. Hattulan taidetila kokoaa nyt yhteen vanhoja suomalaisia kansantarinoita, jotka ovat kiehtoneet kuvataiteilijaa koko hänen taiteellisen työskentelynsä ajan. Hattulan Taidetila avoinna ryhmille tilauksesta kahvituksineen. Hattulan Taidetila on avoinna keskiviikosta perjantaihin klo 12-19.

Tiedustelut 0405773926 Www.paiviriihinen.fi

Pässinmäki

Kauko Sorjosen säätiön omistamassa Pässinmäessä on heinä-elokuussa nähtävänä maineikkaiden suomalaisten taiteilijoiden Fredrika Ahlstedtin, Nina Ahlstedtin ja Wilho Sjöströmin töitä. Taiteilijoiden teoksia pääsee ihailemaan lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-16.

Ateljee galleriat

Jämsän seutu on ollut jo pidempään historiallista taidealuetta. Upeat luontomaisemat innoittivat aikoinaan jo Eliel Saarista, Akseli Gallen-Kallelaa ja Eino Leinoa. Jämsän seudulta löydät ateljeita ja gallerioita, joissa voit ihailla seudun taiteilijoiden taitavia teoksia. Lähde tutustumaan Jämsän seudun ateljee-gallerioihin ja uppoudu upeisiin luomuksiin. Taidemaalari, kuvataiteilija Svetlana Ruohon taide ateljee sijaitsee Alhojärvellä, missä taiteilija järjestää myös maalauskursseja. Pikku Galleria on idyllinen kesägalleria Jämsän ydinkeskustassa joen tuntumassa, jonne voi piipahtaa ihailemaan tailtelijan luomuksia. Galleria Kiljala on välittänyt taidetta taidemuseoille, yrityksille, järjestöille, liitoille ja yksityishenkilöille jo vuosikymmenien ajan.

 

Maarit matkailuopas

Auktorisoitu paikallisopas Maarit Liljendahl asuu Jämsässä ja on kotoisin Helsingistä, missä on toiminut englanninkielisenä oppaana. Toteutan itse suunnittelemiani opastettuja kiertoajeluita Jämsän seudulla, Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä. Maaritin koomikkohahmo Arvon Rouva Hyasintti Puketti tulee vaikka kutsumattomana häävieraana paikalle. Tai pitämään etikettikurssia! Yritysvieraille, yllätysohjelmaa, syntymäpäiväsankarille…Elämyksellinen tutustuminen paikallisiin erikoisuuksiin. Käynti kotiseutumuseossa tai Hallin ilmailumuseoissa. Oppaana auktorisoitu Jämsän seudun paikallisopas, joka tuntee seutukunnan tarjonnan ja parhaat lounaspaikat sekä shoppailuputiikit. Nähtävyyskiertoajelu kierroksen aikana paikallisopas kertoo tarinoita ja esittelee mielenkiintoisia nähtävyyksiä, joko suomeksi, ruotsiksi tai…

Galleria Kivipankki

Monipuolisia taidenäyttelyitä ja tilaisuuksia – Jämsän kaupungingalleria Kivipankki tarjoaa kuukausittain vaihtuvia näyttelyjä ympäri vuoden. Kesäisin galleriassa on esillä kansainvälinen huopanäyttely. Galleria Kivipankki on avoinna sunnuntai-perjantai klo 12-18 ja lauantaina klo 12-17.

Voisit olla kiinnostunut

Museot

Himos-Jämsän alueella on neljä kotiseutumuseota ja useita erikoismuseoita, jotka kertovat alueen perinteistä mitä parhaiten: kotiseudusta, maamiehen elosta ja olosta, lasten leikeistä sekä Suomen ilmailuteollisuuden alkuvaiheista. Museot ovat pääasiassa avoinna kesäaikaan tai tilauksesta ryhmille.

Lue lisää

Teatterit

Harrasteteattereiden hersyvää komediaa ja farssia sekä kesäteatterin antoisaa kerrontaa Suomen historian tapahtumista. Jämsän seutu tarjoilee rikkaita ja värikkäitä teatterihetkiä. Jämsässä teatteriharrastus kukkii vireänä.

Lue lisää

Kirkot

Jämsän seudun kauniit kirkot kutsuvat kulttuurikierrokselle. Jämsän alueella sijaitsee neljä upeaa kirkkoa: Jämsän kirkko, Kuoreveden kirkko, Koskenpään kirkko sekä Jämsänkosken kirkko. Lisäksi Länkipohjassa sijaitsee tunnelmallinen rukoushuone.

Lue lisää
Jaa