Wanha Witonen

Jämsän seudulla on mahdollisuus lähteä upealle Wanhan Witosen melontareitille, jossa saat nauttia Keski-Suomen hienoista luontokohteista ja kulttuurinähtävyyksistä, mukavasta majoituksesta sekä herkullisista ruokapaikoista. Reitin varrella vaihtelevat erämaaluonto ja rakennettu kulttuurimaisema. Reitti koostuu pienistä järvistä, joista ja koskista. Jämsän seudun melontaoppaat järjestävät myös melontaretkiä ja vuokraavat melontakalustoa Wanhan Witosen melontareitille.

Wanha Witonen soveltuu kaiken ikäisille ja kuntoisille melojille ja soutajille. Ennen reitille lähtöä melontaa kannattaa harjoitella rauhallisilla järviosuuksilla, esimerkiksi Himoksen edustalla olevalla Patalahdella, Kankarisvedellä tai Koskenpään Salosvedellä. Päijänteellä melominen vaatii kokemusta. Puuskittaisen tuulen takia melojien tulee pysytellä rannan tuntumassa, saaristojen suojissa.

 

Wanhan Witosen melontareitti

Jämsän seudulla pääset melomaan mahtavalle Wanhan Witosen melontareitille. Melontareitti alkaa Petäjävedeltä ja kulkee koko Jämsän halki Koskenpään kylän, Jämsänkosken ja Jämsän keskustan kautta päättyen Päijänteelle Hulkkionlahdelle. Pituutta luonnonkauniille melontareitille kertyy 75 kilometriä.

Monipuolisen melontareitin varrella voit halutessasi laskea vauhdikkaan kosken – tai ohittaa ne maitse lyhyttä ja helppoa kantoreittiä käyttäen. Koskien luonne vaihtelee paljon vedenkorkeuden mukaan. Tulva-aikana ne ovat vauhdikkaita, mutta kesäaikaan enemmänkin rauhallisia virtapaikkoja, joista kuitenkin löytyy laskureitti matalammankin veden aikaan.

Voit tilata vedenkestävän melontakartan, josta saat retken suunnitteluun kaiken tarvitsemasi tiedon ja hyvät ohjeet turvallisen melontareitin valintaan. Vedenkestäviä melontakarttoja saat ostettua alueen matkailuyrityksistä ja Jämsän kaupungin matkailuinfosta. Seudun esitteitä ja karttoja saat tilattua myös netistä suoraan kotiisi.

Esitetilaus

Melontareitin palvelut

Wanhan Witosen melontareitin varrella on hienoja kulttuurinähtävyyksiä ja luontokohteita, mukavaa majoitusta sekä herkullisia ruokapaikkoja. Petäjävedeltä löytyy Unescon maailmanperintökohde: upea vanha puukirkko, joka sijaitsee Wanhan Witosen reitin alkutaipaleella. Jämsänkoskella melontareitiltä pääsee tutustumaan ihastuttavaan Aarresaaren kotiseutumuseoon ja kauniille Rasuanniemen luonnonsuojelualueelle. Myös Vanhan Myllyn ravintola Jämsänkoskella on kävelymatkan päässä melontareitiltä. Jämsän keskusta on aivan Jämsänjoen varressa. Jämsän keskustassa Wanhan Witosen melontareitin läheltä löytyvät muun muassa Kivipankin galleria ja Pälämäen kotiseutumuseo.

Jämsänkoskella ja Koskenpäällä on erinomaisia tukikohtia melojalle: voit asua hirsisessä leirintämökissä, vaunussa, teltassa, huvilassa tai huonemajoituksessa. Wanhan Witosen melontareitin varrella sijaitsevassa Kievarin rantapirtissä voit yöpyä rantamökissä, huoneissa tai leirintäalueella. Lisäksi Kievarin rantapirtin päärakennuksessa toimii ravintola.

HimosLomat Oy

Melonta tai SUP-lautailu

HimosLomat Oy

Melontaretki

HimosLomat Oy

Patikointi

Eräopaspalvelu Talvi T:mi

Melonta

Alk. 40.00€ / 2 h Lisätiedot
Eräopaspalvelu Talvi T:mi

Aistien polku – tarinoita luonnosta

40.00€ / 4 h Lisätiedot
HimosLomat Oy

Eräruokaa luonnossa

HimosLomat Oy

Savusauna Saunakylässä

Voisit olla kiinnostunut

Teatterit

Harrasteteattereiden hersyvää komediaa ja farssia sekä kesäteatterin antoisaa kerrontaa Suomen historian tapahtumista. Jämsän seutu tarjoilee rikkaita ja värikkäitä teatterihetkiä. Jämsässä teatteriharrastus kukkii vireänä. Kaupungissa on lukuisia yhdistyksiä ja seuroja, jotka järjestävät laadukkaita teatteriesityksiä sekä talvella että kesällä.

Lue lisää

Rasuanniemi

Rasuanniemi on maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas niemialue, joka sijaitsee Kankarisvedellä, Jämsänkosken lähellä. Rasuanniemi on jääkauden aikana jään ja veden muodostama harjuniemi, jolla on korkeutta 5-15 metriä. Alueen erikoisuutena näyttäytyvät useat kauniit hiekkarannat ja upeat poukamat, joiden luonnontilaisuus on säilynyt. Rasuanniemen ja Mataranniemen väliin jää upea salmi, joka on myös Wanhan Witosen nimikkomaisema.

Lue lisää

Kotiseutumuseot

Jämsän alue tarjoaa useita kiehtovia kotiseutumuseoita, joissa voi käydä tutustumassa 1500-1900-lukujen elämään ja esineistöön. Kotiseutumuseot huokuvat historiaa esitellen jämsäläisen keskivarakkaan talonpoikaistalouden ja maatalon elämää sekä teollistumisen alkuvaiheita. Lähde tutustumaan Jämsän alueen kotiseutumuseoihin ja uppoudu seudun talonpoikaistarinoihin!

Lue lisää
Jaa