Synninlukko

 

 

Jämsän sydän logoSynninlukko on upea rotkolaakso Jämsänkosken ja Jämsän välissä, linnuntietä 7 km Jämsän keskustasta. Tämä henkeäsalpaava rotkolaakso on 50 metrin levyinen ja 10-20 metriä syvä varjoisa rotko, jota rajaavat jyrkät ja jylhät kallionrinteet.

Alue on rauhoitettu rehevän lehtomaisen kasvistonsa vuoksi. Siellä kasvaa myös harvinaisia kasveja, kuten rauhoitettu hajuheinä. Vetiset suokohdat ovat lähdeperäisiä. Kuumana kesäpäivänä ilma on viileää, sillä auringon säteet eivät yllä rotkon pohjalle. Keväällä rotkon seinämiä koristelee hieno jääpeite.

Synninlukosta kulkee seudulla lukuisia tarinoita. Hämyisten kallioiden suojissa on ollut hyvä turvapaikka piileskellä. Ison vihan aikaan se on ollut väestön yleinen piilopaikka. Paikka on houkutellut suojiinsa myös laitapuolen kulkijoita. Rotkon pohjalla virtaa lähde, josta saatiin juomavettä. Kerrotaan, että Synninlukon lähde on niin syvä, että kun mullikka putosi rotkon reunalta lähteeseen, se löydettiin myöhemmin Jämsänjoesta, hurjimpien tarinoiden mukaan peräti Päijänteeltä.

Nimi ’lukko’ tarkoittaa hämeen murteessa umpireuaista rotkoa, jämsäläisittäin ’rotti’. Synninlukko on nimenä sodan ”syntejä” vanhempi ja viittaa syntymään, ’synnyinlukko’. Oletettavasti rotko on ollut jonkun vainoja pakoon paenneen henkilön syntymärotko.

 

Ajo-ohje:

  • Aja Pääskysmäentietä Jämsästä Jämsänkosken suuntaan (pohjoiseen)
  • Käänny vasemmalle Haaralantielle Miekkainpetäjän hautausmaan jälkeen, jatka noin 2 km kunnes vasemmalle kääntyy Synninlukontie
  • Noin 1,4 km jälkeen oikealla P-alue, johon voi jättää auton
  • P-alueelta on noin 600 m kohteeseen
  • Matka Jämsän keskustasta Synninlukolle on noin 10 km

Talvella tie saattaa olla heikosti aurattu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osoite: Synninlukontie 140, 42100 Jämsä

 

Synninlukko opaste opastaulu metsöpolku-opasteet