Synninlukko

 

 

Jämsän sydän logoSynninlukon esteetön luontokohde on upea rotkolaakso Jämsänkosken ja Jämsän välissä, linnuntietä 7 km Jämsän keskustasta. Tämä henkeäsalpaava rotkolaakso on 50 metrin levyinen ja 10-20 metriä syvä varjoisa rotko, jota rajaavat jyrkät ja jylhät kallionrinteet. Esteettömän reitin myötä alueesta pääsevät nauttimaan myös henkilöt, joilla on rajoitteita liikkumisessa. Rotkolaaksoon toteutettu luontoreitti on tarkoitettu kävellen, pyörätuolilla ja lastenrattaiden kanssa ulkoilevalle.

Parkkipaikalta on 400m esteetöntä soratietä, jonka jälkeen pääsee lähestymään Synninlukon rotkomaisemaa 65 m mittaisella puurakenteisella väylällä. Esteetön reitti päättyy taukopaikkana toimivaan luontolavaan, jossa on kaksi pöytäryhmää. Sen jälkeen alkava luonnonsuojelualue on haastava kulkea.

Alue on rauhoitettu rehevän lehtomaisen kasvistonsa vuoksi. Siellä kasvaa myös harvinaisia kasveja, kuten rauhoitettu hajuheinä. Vetiset suokohdat ovat lähdeperäisiä. Kuumana kesäpäivänä ilma on viileää, sillä auringon säteet eivät yllä rotkon pohjalle. Keväällä rotkon seinämiä koristelee hieno jääpeite.

Synninlukosta kulkee seudulla lukuisia tarinoita. Hämyisten kallioiden suojissa on ollut hyvä turvapaikka piileskellä. Ison vihan aikaan se on ollut väestön yleinen piilopaikka. Paikka on houkutellut suojiinsa myös laitapuolen kulkijoita. Rotkon pohjalla virtaa lähde, josta saatiin juomavettä. Kerrotaan, että Synninlukon lähde on niin syvä, että kun mullikka putosi rotkon reunalta lähteeseen, se löydettiin myöhemmin Jämsänjoesta, hurjimpien tarinoiden mukaan peräti Päijänteeltä. Nimi ’lukko’ tarkoittaa hämeen murteessa umpireunaista rotkoa, jämsäläisittäin ’rotti’. Synninlukko on nimenä sodan ”syntejä” vanhempi ja viittaa syntymään, ’synnyinlukko’. Oletettavasti rotko on ollut jonkun vainoja pakoon paenneen henkilön syntymärotko.

Tutustu myös Retkipaikan blogikirjoitukseen: Mielenkiintoinen nimi, mielenkiintoinen paikka, Synninlukko Jämsässä

 

Synninlukko

Synninlukko, esteetön luontokohde

 

Osoite: Vaivaroistentie 135, 42100 Jämsä

Katso video

Ajo-ohje:

  • Aja Pääskysmäentietä Jämsästä Jämsänkosken suuntaan (pohjoiseen) noin 6 km
  • Käänny vasemmalle Haaralantielle Miekkainpetäjän hautausmaan jälkeen, jatka kunnes näet opasteen vasemmalla ”2,0 Synninlukko”
  • Seuraa opasteita, kunnes näet oikealla P-alueen ja opasteen ”0,6 Synninlukko”
  • P-alueelta on noin 600 m kohteeseen
  • Matka Jämsän keskustasta Synninlukolle on noin 10 km

Talvella tie saattaa olla heikosti aurattu.