Himoksen Ensilumen latu rakentuu Länsi-Himoksen vierestä kohti Pohjois-Himosta. Ladun pituus on yhteensuuntaan 1,7 km ja kokonaismitta on 3,4 km. Ladun leveys on 8-10 m ja latu on valaistu koko matkalta.

Ensilumen ladun latupohja ja vesiputkisto rakennetaan kesällä 2021 valmiiksi. Ladun avaukseen tavoitellaan marraskuun 2021 ensimmäistä viikonloppua (+-2 viikkoa), riippuen loppusyksyn säästä. Tarkempi avajaispäivä tarkentuu myöhemmin. Marraskuussa 2021 tavoitellaan reilun kilometrin mittaista edestakaisin hiihdettävää latua. Pakkaskelien myötä mahdollisuus lumettaa ladulle lisää mittaa.

Himoksen Ensilumen ladun ensimmäinen säilölumi on tehty nopealla aikataululla ja lumen tykitys on tehty väliaikaisratkaisulla. Tällä ratkaisulla mahdollistetaan syksylle 2021 ensimmäinen säilölumella tehty ensilumenlatu. Marraskuussa 2022 (kun infra on kokonaisuudessaan valmis) on tarkoitus hiihtää alusta alkaen koko matkalla säilölumella.

 

Jämsän sydän logo

Ohjeet lippujen hankintaan: maksa lippu tai liput Himoksen Latuosuuskunnan tilille FI80 5091 0320 1264 35. Laita viestikenttään Ensilumen latu, oma nimesi ja syntymäaikasi. Lipun hankkineet voivat noutaa lipun Jämsän kaupungin infosta syyskuusta 2021 lähtien. Kaupungin info on auki arkipäivisin ma-pe klo 9-15 välisenä aikana. Osoite: Keskuskatu 17, 42100 Jämsä. Jos haluat lipun postitse kotiin, jätä maksun yhteydessä osoitetietosi ja puhelinnumerosi.

Hinnat:

Lippu Ikä Hinta sis. Alv 10 %
Kausikortti 17 v ja vanhemmat 120,00
Kausikortti 10-16 v 60,00
Päivälippu 17 v ja vanhemmat 12,00
Päivälippu 10-16 v 6,00

Latukartta ja profiili

Ensi syksylle tykitetään lunta helmikuussa 2021. Tykityksen aikaan oli pakkasta parhaillaan lähes 30 astetta. Ensimmäisen vuoden säilölumen paikka on väliaikainen ja tulevaisuudessa lumen säilömispaikka rakentuu ladun viereen.

Tässä tehdään lumikasan muotoilua ennen purulla peittämistä. Ensilumen ladun maatöiden aikana rakennetaaan ladun viereen vesiputkisto, jolloin pienelläkin pakkasella varmistetaan lumen tekeminen ja paikkaaminen ladulle. Voidaan puhua lumivarmasta ladusta, josta lumi ei lopu kesken.

Ensi syksylle varastoidaan lunta maaliskuussa 2021. Säilölumi peitetään purulla, jossa se kesän ajan säilötään. Syksyllä kasa aukaistaan ja levitetään Himoksen Ensilumen ladun pohjalle.

Yleistä

Himoksen Ensilumen latupohjan ja vesiputkiston rakentamisesta vastaa Jämsän kaupunki. Ladun ylläpidosta ja kunnostuksesta huolehtii Himoksen Latuosuuskunta. Ensilumen ladun suunnittelussa ja organisoinnissa ovat mukana Jämsän Kaupunki, Himoksen Latuosuuskunta, Himos Lomat Oy, Himos-Yhtiöt Oy, Multisnowtech Oy, Jämsänkosken Ilves ja Kaipolan Vire. Ensilumen latu on saanut latupohjan rakentamiseen tukea Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman ja Keski-Suomen alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman tavoitteita. Hanke edistää maaseutuasumisen vetovoimaisuutta ja monipuolistaa maaseutuyrittämisen toimintaympäristöä. Himoksen Ensilumen ladun investointihankkeen avulla rakennetaan 1,7 km pitkä ja 8 metriä leveä edestakaisin hiihdettävä latupohja, lumetusputkisto ja ladun valaistus. Ensilumen latu toimii talvisin hiihtolatuna, joka yhdistyy nykyiseen latupohjaan. Säilölumi tehdään talvella ja säilötään kesäksi purun alle lumensäilömispaikalle. Ensilumen ladun lumivarmuutta parannetaan rakentamalla koko ladun matkalle lumetusputkisto ja veden syöttöä varten syöttövesiputki. Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt tukea hankkeelle ja hankkeen tukikelpoinen kustannusarvio on 741 575,00 euroa.

Voisit olla kiinnostunut Jämsän sydän logo

Maauimalan liikuntapuisto

Maauimalan liikuntapuistoon on rakentunut viime vuosien aikana upeat liikkumis- ja virkistäytymismahdollisuudet tarjoava lähiliikuntapaikka

Lue lisää

Maatilatuotteet

Luomutuotteita suoraan maatiloilta. Maatilat, puutarhat ja leipomot Himos-Jämsä alueella.

Lue lisää

Kalastus

Kalastus Jämsän seudulla on mahdollista useissa paikoissa, sillä alueella on runsaasti kalarikkaita vesistöjä. Pidäthän huolta myös kalastuslupien voimassaolosta.

Lue lisää
Jaa