Himoksen Ensilumen latu rakentuu Länsi-Himoksen vierestä kohti Pohjois-Himosta. Ladun pituus on yhteensuuntaan 1,7 km ja kokonaismitta on 3,4 km. Ladun leveys on 8-10 m ja latu on valaistu koko matkalta. Ensilumen ladun ennakkoliput ovat myynnissä 1.5.2021 asti ja ne maksetaan Himoksen Latuosuuskunnan kautta (kts. ennakkomyynti ja ohjeet lipun hankintaan). Syksyllä lippuja myydään Mobile Payn kautta.

Ensilumen ladun latupohja ja vesiputkisto rakennetaan kesällä 2021 valmiiksi. Ladun avaukseen tavoitellaan marraskuun 2021 ensimmäistä viikonloppua (+-2 viikkoa), riippuen loppusyksyn säästä. Tarkempi avajaispäivä tarkentuu myöhemmin. Marraskuussa 2021 tavoitellaan reilun kilometrin mittaista edestakaisin hiihdettävää latua. Pakkaskelien myötä mahdollisuus lumettaa ladulle lisää mittaa.

Himoksen Ensilumen ladun ensimmäinen säilölumi on tehty nopealla aikataululla ja lumen tykitys on tehty väliaikaisratkaisulla. Tällä ratkaisulla mahdollistetaan syksylle 2021 ensimmäinen säilölumella tehty ensilumenlatu. Marraskuussa 2022 (kun infra on kokonaisuudessaan valmis) on tarkoitus hiihtää alusta alkaen koko matkalla säilölumella.

 

Jämsän sydän logo


Ennakkomyynti ja ohjeet lipun hankintaan

Ennakkomyynti on auki 23.3.2021-1.5.2021 välisen ajan.

Ohjeet ennakkolipun hankintaan: maksa ennakkolippu tai liput Himoksen Latuosuuskunnan tilille FI80 5091 0320 1264 35. Laita viestikenttään Ensilumen latu, oma nimesi ja syntymäaikasi. Ennakkolipun hankkineet voivat noutaa lipun Jämsän kaupungin infosta syyskuussa 2021. Kaupungin info on auki arkipäivisin ma-pe klo 9-15 välisenä aikana. Osoite: Keskuskatu 17, 42100 Jämsä. Jos haluat ennakkolipun postitse kotiin, jätä maksun yhteydessä osoitetietosi ja puhelinnumerosi.

Hinnat:

Lippu Ikä Hinta sis. Alv 10 % Myyntiaika
Ennakkolippu 17 v ja vanhemmat 89,00 23.3.2021-1.5.2021
Ennakkolippu 10-16 v 45,00 23.3.2021-1.5.2021
Kausikortti, normihinta 17 v ja vanhemmat 120,00
Kausikortti, normihinta 10-16 v 60,00
Päivälippu 17 v ja vanhemmat 12,00
Päivälippu 10-16 v 6,00

Latukartta ja profiili

Ensi syksylle tykitetään lunta helmikuussa 2021. Tykityksen aikaan oli pakkasta parhaillaan lähes 30 astetta. Ensimmäisen vuoden säilölumen paikka on väliaikainen ja tulevaisuudessa lumen säilömispaikka rakentuu ladun viereen.

Tässä tehdään lumikasan muotoilua ennen purulla peittämistä. Ensilumen ladun maatöiden aikana rakennetaaan ladun viereen vesiputkisto, jolloin pienelläkin pakkasella varmistetaan lumen tekeminen ja paikkaaminen ladulle. Voidaan puhua lumivarmasta ladusta, josta lumi ei lopu kesken.

Ensi syksylle varastoidaan lunta maaliskuussa 2021. Säilölumi peitetään purulla, jossa se kesän ajan säilötään. Syksyllä kasa aukaistaan ja levitetään Himoksen Ensilumen ladun pohjalle.

Yleistä

Himoksen Ensilumen latupohjan ja vesiputkiston rakentamisesta vastaa Jämsän kaupunki. Ladun ylläpidosta ja kunnostuksesta huolehtii Himoksen Latuosuuskunta. Ensilumen ladun suunnittelussa ja organisoinnissa ovat mukana Jämsän Kaupunki, Himoksen Latuosuuskunta, Himos Lomat Oy, Himos-Yhtiöt Oy, Multisnowtech Oy, Jämsänkosken Ilves ja Kaipolan Vire. Ensilumen latu on saanut latupohjan rakentamiseen tukea Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman ja Keski-Suomen alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman tavoitteita. Hanke edistää maaseutuasumisen vetovoimaisuutta ja monipuolistaa maaseutuyrittämisen toimintaympäristöä. Himoksen Ensilumen ladun investointihankkeen avulla rakennetaan 1,7 km pitkä ja 8 metriä leveä edestakaisin hiihdettävä latupohja, lumetusputkisto ja ladun valaistus. Ensilumen latu toimii talvisin hiihtolatuna, joka yhdistyy nykyiseen latupohjaan. Säilölumi tehdään talvella ja säilötään kesäksi purun alle lumensäilömispaikalle. Ensilumen ladun lumivarmuutta parannetaan rakentamalla koko ladun matkalle lumetusputkisto ja veden syöttöä varten syöttövesiputki. Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt tukea hankkeelle ja hankkeen tukikelpoinen kustannusarvio on 741 575,00 euroa.

Voisit olla kiinnostunut Jämsän sydän logo

Maauimalan liikuntapuisto

Maauimalan liikuntapuistoon on rakentunut viime vuosien aikana upeat liikkumis- ja virkistäytymismahdollisuudet tarjoava lähiliikuntapaikka

Lue lisää

Maatilatuotteet

Luomutuotteita suoraan maatiloilta. Maatilat, puutarhat ja leipomot Himos-Jämsä alueella.

Lue lisää

Kalastus

Kalastus Jämsän seudulla on mahdollista useissa paikoissa, sillä alueella on runsaasti kalarikkaita vesistöjä. Pidäthän huolta myös kalastuslupien voimassaolosta.

Lue lisää
Jaa