Retkeilyreitit

Himos-Jämsän metsäisessä ja mäkisessä maastossa voit tehdä ihania retkiä. Kulje vapaasti lähimetsän polkuja pitkin, suunnittele karttojen avulla oma vaellusreittisi tai lähde reippailemaan turvallisesti merkityille retkeilyreiteille. Kauniit ja vehreät metsät sekä mahtavat maastot kutsuvat retkeilemään – Metsien huminassa on rentouttavaa patikoida ja nauttia eväitä. Lisätietoja retkeilypalveluista löydät Metsähallituksen Retkikartta.fi sivustolta. Himos-Jämsän alueelta löytyy useiden seurojen ja kyläyhdistysten ylläpitämiä laavuja. Muistathan noudattaa laavuetikettiä ja ottaa omat puut mukaan, siivota jälkesi, viedä roskat pois ja huolehtia turvallisesta tulen käytöstä. Notskilla blogista löydät lisää Jämsän alueen kotia, nuotiopaikkoja ja luontokohteita.

Jokamiehenoikeudet sallivat liikkumisen jalan, pyörällä ja hiihtäen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla. Myös tilapäinen oleskelu on sallittua siellä missä liikkuminenkin. Marjastus, sienestäminen, kukkien poimiminen, onkiminen ja kulkeminen vesistössä tai jäällä, kuuluvat jokamiehenoikeuksiin.

Himos Trail

Himos Trail tarjoaa tunnelmallisen polkujuoksuelämyksen kaiken tasoisille ja ikäisille luonnossaliikkujille. Käytössä on pienimmät ja kauneimmat polut, visuaalisesti upeimmat paikat sekä parhaimmat näköalat unohtamatta koskemattomia maastonosia ja upeita soita.

Vaellusretket

Lähde vaellusretkelle suomalaiseen luontoon eräoppaan opastamana! Paljakan kierroksella kuulet tarinoita suomalaisista ja suomalaisesta metsästä. Historian havinaa voi aistia miljoonia vuosia vanhassa Rotkovuoren vajoamassa. Vaellukset sopivat kepeäjalkaisille kulkijoille ikään katsomatta. Vaellukset sisältävät Eräopaspalvelu Talven opastuksen, lisäksi tilauksesta vaellukseen voidaan lisätä kävelysauvat ja herkulliset nuotioruokailut.

Himoksen patikkareitit

Himoksen patikkareitit on maastoon merkitty polkureitistö, joka tarjoaa eri pituisia patikointi mahdollisuuksia kuntoilijoille. Retkeilyreittien pituudet vaihtelevat 3-12 kilometriin ja niitä on helppo yhdistellä mielenkiinnon mukaan. Ulkoilureittien maasto on vaihtelevasti metsää ja kallioista maaperää. Samalla pääsee nauttimaan upeista näköaloista.

Fatbike

Sähköavusteisilla Fatbikeilla Himoksen mäkiset maastot taittuvat vaikka edellisestä fillaroinnista olisikin jo aikaa. Lisää haastetta kaipaavat voivat polkea ilman avustustakin, jos nautiskelu ei ole pääasia.
Isojärven Heretyn kahvilasta voi vuokrata läskipyöriä, kansallispuistossa on 16km pitkä maastopyöräilyreitti.

Isojärven kansallispuisto

Isojärven kansallispuisto Kuhmoisten ja Jämsän rajalla on sopiva päivän tai parin retkikohteeksi. Vaelluspolkuja alueelta löytyy yhteensä 30km ja siihen kuuluu yli 20 saarta. Polut ovat viitoitettuja ja niiden varrella on teltta- ja tulentekomahdollisuudet. Heretyn kahvilasta saa vuokrattua erilaisia  retkeilyvarusteita, kuten teltat, rinkat, keittimet yms, kanootteja, soutuveneitä, packrafteja, majoitusta, ohjelmapalveluja.

 

Liekokorpi

Liekokorvessa oleva luontopolku tarjoaa helpon retkeily- ja virkistymahdollisuuden. Alueella on kaksi viitoitettua luontopolkua, joista lyhyempi reitti on noin 400m pituinen, pidemmällä polulla matkaa kertyy noin 2 km. Reitti kulkee pääosin 100- vuotisen metsän kätköissä ja alueella on paljon lintu- ja kasvilajistoa. Polut sopivat hyvin pienille retkeilijöille ja rentoutumiseen. Liekokorvessa on laavu makkaran paistoon tai eväiden syömiseen.

Rasuanniemi

Rasuanniemi on maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas niemialue, joka sijaitsee Kankarisvedellä, Jämsänkosken lähellä. Rasuanniemi on jääkauden aikana jään ja veden muodostama harjuniemi, jolla on korkeutta 5-15 metriä. Alueen erikoisuutena näyttäytyvät useat kauniit hiekkarannat ja upeat poukamat, joiden luonnontilaisuus on säilynyt.

Pukinvuoren ulkoilureitti

Jämsän keskustan tuntumassa sijaitsee metsänkeskelle piiloutunut Pukinvuoren linnavuori. Pukinvuorella on ollut rautakautinen muinaislinna. Pukinvuoren alue on suosittu liikuntapaikka, jossa mutkittelee polkuverkosto. Pukinvuoren portaat löytyvät Vesitorninkadulta, Jaatilanrinteestä.

Voisit olla kiinnostunut

Luontonähtävyydet

Koe luontoelämyksiä Himos-Jämsän seudun sykähdyttävässä luonnossa. Tule hämmästelemään jääkauden muovaamia luontokohteita ja arvokkaita luonnonsuojelualueita. Lumoudu luonnosta tutustumalla jylhiin rotkoihin, vehreisiin ryöneihin tai kuohuviin koskiin.

Lue lisää

Lintutornit

Jämsän seudulle kannattaa saapua ihailemaan upeita lintuja. Alueella olevat lintupaikat tarjoavat monipuolisuudessaan maakunnan parhaimmistoa. Tunnetuin Jämsän lintutorneista on Kaipolan Lokalahdessa sijaitseva lintutorni, jossa voi bongata lukuisia lajeja.

Lue lisää

Pyöräily

Pyöräillen halki kauniin kaupungin, sykähdyttävien luontokohteiden ja Himoksen mäkisten maastojen. Himos-Jämsän alue tarjoaa loistavat mahdollisuudet pyöräilyyn. Jämsän huippusuosittu mutkitteleva ja aaltoileva Pumptrack-rata löytyy aivan keskustan kupeesta.

Lue lisää
Jaa