Luontonähtävyydet

Koe luontoelämyksiä Himos-Jämsän seudun sykähdyttävässä luonnossa. Tule hämmästelemään jääkauden muovaamia luontokohteita ja arvokkaita luonnonsuojelualueita. Jämsä, Himos ja Päijänne kutsuvat matkailijoita viihtymään Järvi-Suomeen. Isojärven kansallispuisto tarjoaa rauhallisia metsiä ja järvimaisemia. Himos-Jämsän alueella on ainutlaatuisia ja huikeita luontokohteita, joiden muotoilussa luonto näyttää taitonsa. Lumoudu luonnosta tutustumalla jylhiin rotkoihin, vehreisiin ryöneihin tai kuohuviin koskiin. Luontonähtävyydet odottavat seikkailijoita!

Jokamiehenoikeudet sallivat liikkumisen jalan, pyörällä ja hiihtäen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla. Myös tilapäinen oleskelu on sallittua siellä missä liikkuminenkin. Marjastus, sienestäminen, kukkien poimiminen, onkiminen ja kulkeminen vesistössä tai jäällä, kuuluvat jokamiehenoikeuksiin.

Isojärven kansallispuisto

Lähde viettämään lomapäivääsi upeaan kansallispuistoon! Isojärven kansallispuisto Kuhmoisten ja Jämsän rajalla sopii hyvin päivän tai parin retkikohteeksi. Alueella on vaelluspolkuja yhteensä 30 km. Polut on viitoitettu ja niiden varrella on teltta- ja tulentekopaikkoja. Heretyssä sijaitseva tukkikämppä on kunnostettu kesäkahvilaksi ja vanhaa tukkilaiskulttuuria esitteleväksi nähtävyydeksi.

Juveninkoski

Jämsän Partalassa kohisee Juveninkoski, jossa vesi ryöppyää alas upeana, 6 metrisenä vesiputouksena. Juveninkoski on Jämsän tunnetuimpia luontonähtävyyksiä.

Rasuanniemi

Rasuanniemi on maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas niemialue, joka sijaitsee Kankarisvedellä, Jämsänkosken lähellä. Rasuanniemi on jääkauden aikana jään ja veden muodostama harjuniemi, jolla on korkeutta 5-15 metriä.

Rotkojärvi

Rotkossa oleva Ruuhijärvi on 800 metriä pitkä ja 50 metriä leveä humuspitoinen järvi, jonka pohjoinen kallioseinämä on korkeimmillaan jopa 40 metrin korkuinen. Luonnonsuojelualueella on metsämaastoa, jossa kasvaa harvinaista lehtokasvillisuutta.

Vororotti

Keski-Suomen komein kuivalla maalla oleva rotkovajoama ja kalliomuodostelma luolineen kutsuu seikkailemaan. Jämsän lounaiskulmalla sijaitseva rauhoitettu luonnonsuojelualue on neljä hehtaaria. Alueen kallioperä on yli 1800 miljoonaa vuotta vanhaa graniittista syväkiveä, joka on muinaisen vuorijonon ja Keski-Suomen graniittilaatan raja-aluetta. Mielikuvituksen päästessä valloilleen, Vororotin kallioseinissä voi nähdä useita metrejä korkeita kivisiä kasvoja.

Synninlukko

Synninlukko on upea rotkolaakso Jämsänkosken ja Jämsän välissä, linnuntietä 7 km Jämsän keskustasta. Tämä henkeäsalpaava rotkolaakso on 50 metrin levyinen ja 10-20 metriä syvä varjoisa rotko, jota rajaavat jyrkät ja jylhät kallionrinteet.

Jättiläisen kivi

Jättiläisen kivi on valtava siirtolohkare Jämsässä Kuoreveden kirkon läheisyydessä. Lohkare on noin 4-5 metrrin kokoinen ja halkaisijaltaan 6 metrinen.

Ryönit

Keski-Suomen alueella Jämsänkoskella sijaitsee kasvustoltaan ja eläimistöltään rikkaita ryönejä. Alueen kasvillisuus on monipuolista. Puronnotkoissa asustaa runsaasti lintuja ja paikka houkuttelee myös hyönteisiä runsaan kasvillisuuden takia.

Virmapyhä

Virmapyhän vuorella kasvaa rehevää kuusikkoa ja kilpikaarnaisia mäntyjä. Jyrkkältä, pystyseinäiseltä kalliolta avautuu maisema Jämsänjoelle. Joen varrella on ollut asutusta esihistoriallisella ajalla.

Mullikkarotti

Mullikkarotti on rotko noin kymmenen kilometriä Jämsän keskustasta lounaaseen. Sen pohja on muodostunut suurista irtolohkareista, jotka tekevät siitä erittäin vaikeakulkuisen. Rotkon pystysuorat graniittiseinämät kohoavat yli kymmenen metrin korkeuteen. Mullikkarotin pohja on täynnä isoja lohkareita, joten rotkossa liikkuessa kannattaa olla varovainen.

 

Voisit olla kiinnostunut

Retkeilyreitit

Himos-Jämsän metsäisessä ja mäkisessä maastossa voit tehdä ihania retkiä. Kauniit ja vehreät metsät sekä mahtavat maastot kutsuvat retkeilemään - Metsien huminassa luonnistuu patikointi sekä rentoutuminen.

Lue lisää

Lintutornit

Jämsän seudulle kannattaa saapua ihailemaan upeita lintuja. Alueella olevat lintupaikat tarjoavat monipuolisuudessaan maakunnan parhaimmistoa. Tunnetuin Jämsän lintutorneista on Kaipolan Lokalahdessa sijaitseva lintutorni, jossa voi bongata lukuisia lajeja.

Lue lisää

Luontoretkeily

Himos, Päijänne ja Isojärven kansallispuisto kutsuvat matkailijoita nauttimaan Järvi-Suomen luonnon kauneudesta.

Lue lisää
Jaa