Luontonähtävyydet

Koe luontoelämyksiä Himos-Jämsän seudun sykähdyttävässä luonnossa. Tule hämmästelemään jääkauden muovaamia luontokohteita ja arvokkaita luonnonsuojelualueita. Jämsä, Himos ja Päijänne kutsuvat matkailijoita viihtymään Järvi-Suomeen.

Isojärven kansallispuisto tarjoaa rauhallisia metsiä ja järvimaisemia. Jämsästä löytyy myös ainutlaatuisia ja huikeita luontokohteita, joiden muotoilussa luonto on pannut parastaan. Lumoudu luonnosta tutustumalla jylhiin rotkoihin, vehreisiin ryöneihin tai kuohuviin koskiin. Luontonähtävyydet odottavat seikkailijoita!

Juvéninkoski

Kohisevasti kuohuva Juvéninkoski sijaitsee Jämsän Partalassa. Kosken vesi ryöppyää alas jyrkkää kallionseinämää, luoden upean vesiputouksen. Juvéninkoski on osa Nytkymenjokea, jossa on yhteensä yhdeksän koskea, Juvéninkosken ollessa komein. Korkeutta upealle vesiputoukselle kertyy lähes seitsemän metriä. Lähde hämmästelemään Keski-Suomen korkeinta ja jyrkintä vapana virtaavaa pystysuoraa vesiputousta!

Lue lisää

Rotkojärvi

Retkeile Keski-Suomen komeimmalle rotkojärvelle, joka sijaitsee Jämsässä. Järven pohjoisrannan ylväät kalliojyrkänteet ovat kilometrien pituiset. Järvi on muotoutunut jäätikköjoen kuluttamaan uomaan ja on arvokas kohde sekä maisemallisesti että geologisesti. Rotkossa oleva Ruuhijärvi on 800 metriä pitkä ja 50 metriä leveä humuspitoinen järvi, jonka koko pohjoisranta muodostuu jyrkästä kallioseinämästä. Pohjoinen seinämä on korkeimmillaan jopa 40 metriä, rotkovajoaman jatkuessa järven molemmissa päissä.

Lue lisää

Isojärven kansallispuisto

Lähde viettämään lomapäivääsi upeaan kansallispuistoon!
Isojärven kansallispuisto Kuhmoisten ja Jämsän rajalla sopii hyvin päivän tai parin retkikohteeksi

Lue lisää

 

Vororotti

Keski-Suomen komein kuivalla maalla oleva rotkovajoama ja kalliomuodostelma luolineen kutsuu seikkailemaan. Jämsän lounaiskulmalla sijaitseva rauhoitettu luonnonsuojelualue on neljä hehtaaria. Alueen kallioperä on yli 1800 miljoonaa vuotta vanhaa graniittista syväkiveä, joka on muinaisen vuorijonon ja Keski-Suomen graniittilaatan raja-aluetta. Mielikuvituksen päästessä valloilleen, Vororotin kallioseinissä voi nähdä useita metrejä korkeita kivisiä kasvoja.

Lue lisää

Synninlukko

Synninlukko on upea rotkolaakso Jämsänkosken ja Jämsän välissä, linnuntietä 7 km Jämsän keskustasta. Tämä henkeäsalpaava rotkolaakso on 50 metrin levyinen ja 10-20 metriä syvä varjoisa rotko, jota rajaavat jyrkät ja jylhät kallionrinteet.

Lue lisää

Jättiläisen kivi

Valtava siirtolohkare, Jättiläisen kivi, sijaitsee Jämsässä Kuoreveden kirkon läheisyydessä. Jättiläisen kivi on vaikuttavan näköinen, rauhoitettu luontokohde. Kokoa mahtavalle lohkareelle kertyy noin 4-5 metriä ja halkaisijaltaan se on noin 6 metriä. Suurta siirtolohkaretta ympäröi runsas puusto. Lähde ihmettelemään vaikuttavaa lohkaretta!

Lue lisää

Ryönit

Keski-Suomessa Jämsänkosken alueella sijaitsee kasvistoltaan ja eläimistöltään rikkaita ryönejä. Lähde ihastelemaan vehreän kasvillisuuden ympäröimiä puroumia. Ryönit, eli raviinit, ovat jyrkkäseinäisiä, veden uurtamia lähdepuron uomia. Nämä kapeat uomat syntyivät jääkauden sulamisvaiheen ilmastollisesti kylmässä vaiheessa, kun harjulaakion reunaan, pehmeään soraan, on uurtunut sulamisvesistä syviä uomia. Myös ryönien jatkuva muuttuminen voidaan selittää jääkauden aikaisilla olosuhteilla.

Lue lisää

Voisit olla kiinnostunut

Retkeilyreitit

Jämsän metsäisessä ja mäkisessä maastossa voit tehdä ihania retkiä. Kulje vapaasti lähimetsän polkuja pitkin, suunnittele suunnistuskarttojen avulla oma vaellusreitti tai lähde reippailemaan turvallisesti merkityille retkeilyreiteille. Kauniit ja vehreät metsät sekä mahtavat maastot kutsuvat retkeilemään - Metsien huminassa luonnistuu patikointi sekä rentoutuminen.

Lue lisää

Lintutornit

Jämsän seudulle kannattaa saapua ihailemaan upeita lintuja. Alueella olevat lintupaikat tarjoavat monipuolisuudessaan maakunnan parhaimmistoa. Tunnetuin Jämsän lintutorneista on Kaipolan Lokalahdessa sijaitseva lintutorni, jossa voi bongata lukuisia lajeja. Siivekkäitä voi tarkkailla myös Alhojärven, Juokslahden ja Olkkolanlahden lintutorneista. Tuuralammella lintuja pääsee seuraamaan tarkkailulavalta.

Lue lisää

Luontoretkeily

Lumoava luonto, mahtavat maastot ja välkehtivät vesistöt – Jämsän seutu tarjoaa monipuolisia elämyksiä luonnossa liikkujalle. Himos, Päijänne ja Isojärven kansallispuisto kutsuvat matkailijoita nauttimaan Järvi-Suomen luonnon kauneudesta.

Lue lisää
Jaa