Rasuanniemi

Rasuanniemi on maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas niemialue, joka sijaitsee Kankarisvedellä, Jämsänkosken lähellä. Rasuanniemi on jääkauden aikana jään ja veden muodostama harjuniemi, jolla on korkeutta 5-15 metriä. Alueen erikoisuutena näyttäytyvät useat kauniit hiekkarannat ja upeat poukamat, joiden luonnontilaisuus on säilynyt.

Harjulta löytyy lukuisia jääkauden jättämiä, luontaisia uomia ja suppia sekä eroosiotörmiä. Rasuanniemen ja Mataranniemen väliin jää upea salmi, joka on myös Wanhan Witosen nimikkomaisema. Tarina kuvailee Eliel Saarisen soutaneen järvellä, minkä seurauksena hän maalasi kuuluisan kuvan vanhaan viiden markan seteliin vuonna 1909.

Rasuanniemessä on natura-alue, josta löytyy useita muinaismuistoja. Muinaisjäännökset todistavat, että alueella on ollut asutusta jo kivikaudella. Alueelta voi löytää kivikautisia peuranpyyntikuoppia. Alueen kasvillisuus on kuivaa kangasmetsää, jossa kasvaa muun muassa vanhaa männikkömetsää sekä puolukoita ja variksenmarjoja. Kaunis mäntymetsä on yli satavuotiasta ja männyt ovatkin nykyisin jo kilpikaarnaisia ja osittain keloutuneita. Rasuanniemi on mainio päiväretkikohde ja sieltä löytyy myös tulentekopaikka.

Ajo-ohje:

Aja Jämsänkoskelta Riihijärventietä Hopsun suuntaan noin 2 km ja käänny oikealle hiekkatielle. Jatka hiekkatietä Riihijärventien suuntaisesti, kunnes tulee lähes 90-asteen mutka, jonka mukaan jatka oikealle. Aja Likopohjan kääntöpaikalle, johon tie päättyy. Jatketaan kävellen polkua pitkin n. 350m, kunnes olet opastaulun kohdalla. Laavulle on matkaa noin 600m ja niemenkärkeen on opastaululta noin 1km. Laavulla on polttopuita.

Osoite: Rasuanniemi, 42300 Jämsä

järv-rantamaisema-rasuanniemijärven ranta-nuotio-kesä