Kalastus

 

Kalastus on mielekäs ja mukava harrastus veden äärellä ajanvietosta nauttivalle harrastelijalle. Päijänteen kalaisat vedet houkuttelevat matkailijoita luokseen. Kesästä on mukava nauttia rannalla kohoa katsellen tai lohia narraten Survosenkosken ja Virtalanvirran pyörteissä. Keskustan tuntumassa voi uistella Jämsänjoella, kun taas Himoksella kalaonneaan voi kokeilla Patalahden vesillä. Perhokalastajat puolestaan viihtyvät parhaiten Pahalammella. Aloittelevien kalastajien on hyvä tutustua kalastajan ABC -termistöön. Jokamiehenoikeudet koskevat myös vesistöjä. Tutustu lisää kalastusehtoihin sekä niihin liittyviin lupiin. Tutustu Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) tammikuussa 2021 julkaisemasta kalastuslupajärjestelmää ja säädöksiä avaavasta Matkailijat kalassa – Luvat kunnossa -oppaasta. Kalaonnea kaikille!

 

Jämsän sydän logo

Kalastusluvat

Pohjois-Päijänteen kalatalousalueelle voi ostaa kalastusluvat netistä. Kalastuslupia voi ostaa esimerkiksi Metsähallituksen erälupien myynnin verkkokaupasta, Kalatalouskeskusten palveluiden lupasivustolta tai Jämsässä sijaitsevasta AV -ase ja erästä. Tietoa kalastusmatkailuun liittyen saa myös Kievari Rantapirtiltä Koskenpäällä. Kalastusluvat eivät ole myynnissä tammi-maaliskuussa.  Onkiminen, pilkkiminen ja silakkalitkalla kalastus ovat yleiskalastusoikeuksia, joiden harjoittamiseen kalastuslaissa säädetyllä tavalla ei tarvitse lupaa.

 

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassa sekä valtion yleisellä vesialueella meressä. Usealla vavalla kalastaminen ja pyydyskalastus vaatii kalastonhoitomaksun lisäksi vesialuekohtaisen kalastusluvan 18-64 -vuotiailta. Niitä myy vesialueen omistaja. Metsähallituksen Etelä-Suomen vapalupa oikeuttaa kalastamaan perholla tai vieheellä valtion vesialueilla.

Osa valtion vesistä on pyydyslupa-alueita.  Pyydysluvat (verkoilla, katiskoilla, syöttikoukulla, rysällä, pitkälläsiimalla, tuulastus, harppuunalla tai jousella), ovat pyynti- tai venekuntakohtaisia, ja ne ovat voimassa koko kalenterivuoden. Pyydyslupa on tarkoitettu ainoastaan vapaa-ajan kalastukseen. Osa Päijännettä kuuluu pyydyslupa-alueeseen.

Himos-Jämsän vesistöt

Päijänne kuuluu Metsähallituksen alaisuuteen ja on osa valtion vesiä. Muut pienemmät Jämsän alueen vesistöalueet kuuluvat Pohjois-Päijänteen kalatalousalueeseen. Jämsän seudun vesistöihin voi tutustua tarkemmin järviwikissä.

Jämsän alue kuuluu Järvi-Suomen alueeseen, jossa on lukemattomia vesistöalueita isoista järvistä pieniin lampiin. Alueen kuuluisin järvi on Päijänne. Myös Längelmävesi ulottuu pohjoisessa Jämsän puolelle.

Koskikalastukseen sopivaa haastetta tarjoavat Jämsänjoki virtaa Kankarisvedestä Päijänteeseen ja kulkee myös Jämsän keskustan läpi. Kankarisvesi sijaitsee Jämsänkoskesta pohjoiseen päin.

Himoksen lähellä vesiurheilun mahdollistaa Patalahti -niminen järvi niin kesällä kuin talvella. Muita tunnettuja kalastusvesistöjä Jämsän seudulla ovat muun muassa Koskikeskine, Saarijärvi ja Pahalampi.

Kalastustoiminta Jämsässä

Jämsänkosken urheilukalastajat ry

Jämsänkosken Urheilukalastajat ry järjestää erilaista kalastustoimintaa ympäri vuoden. Onki-, uistelu- ja pilkkikilpailut järjestetään vähintään kerran vuodessa. Nuorten viikottain kokoontuva kalakerho opastaa kalastuksen saloihin. Seuran jäsenet voivat kalastaa ilman lisämaksua Päijänteen vuokravesillä. Lisäksi edullinen Pässinnivan mökki on käytössä seuran jäsenille. Seura omistaa kaksi venoottia, jotka ovat käytettävissä kalastusharrastusta edistävään toimintaan paitsi seuran jäsenille myös muille kiinnostuneille.

Kalastusseura Lentokala ry

Lentokala ry on Kuoreveden Hallissa vuonna 1964 perustettu kalastusseura. Seuran nimi tulee siitä, että suurin osa seuran perustajista sai suoraan tai välillisesti toimeentulonsa kylän lentokoneteollisuudesta. Seuran jäsenmäärä on noin 220 jäsentä. Seura myös ylläpitää istutuslampina Pahajärveä sekä Keskistä Rappeentien varrella.  Yhdistys järjestää noin 30 aktiivijäsenen porukalla omia kalakilpailujaan. Lisäksi seura tekee yhteistyötä joidenkin paikallisten kalastusjärjestöjen sekä muiden järjestöjen kanssa sekä osallistuu vuosittain valtakunnallisen kalastuspäivän järjestelyihin lähialueella.

Voisit olla kiinnostunut  Jämsän sydän logo

Kesällä

HimosJämsän seutu sopii loistavasti aktiivisen kesäloman viettoon. Kesällä katseet suuntautuvat Himoksen lukuisiin kesätapahtumiin ja luontomatkailuun. Poimi kesävinkit ja yhdistele lomaasi sinulle mieleisiä kesäaktiviteetteja.

Lue lisää

Vesiaktiviteetit

Jämsässä on yhteensä yli 400 järveä, joista suurimmat ovat Päijänne ja Längelmävesi. Järvi-Suomen kalaiset vedet sekä aurinkoiset uimarannat tarjoavat loistavat puitteet kesäpäivän viettoon.

Lue lisää

Yksityinen: Eräopaspalvelu Talvi

Eräopaspalvelu Talvi tarjoaa huikeita eräelämyksiä Suomen kauniissa luonnossa asiakkaan toiveiden mukaisesti räätälöitynä

Lue lisää
Jaa