Jokaisenoikeudet

Suomen luonto on enimmäkseen metsää, soita ja vesistöjä. Maa on harvaan asuttu ja liikkumisen mahdollistaa laaja tieverkosto sekä jokaisenoikeudet. Suomen luonnolla ja jokaisenoikeuksilla on tärkeä merkitys ihmisten liikkumiselle, luonnon virkistyskäytölle, luontomatkailulle ja luonnontuotteiden keruulle. Jokaisenoikeuksilla tarkoitetaan pääpiirteittäin niitä velvollisuuksia ja mahdollisuuksia, joita jokaisenoikeuksia käyttävän luonnossa liikkujan on hyvä tietää. Myös maanomistajien on hyvä olla selvillä jokaisenoikeuksista.

 

Jämsän sydän logo

Jokaisenoikeuksista lyhyesti

 

 

Mitä SAA tehdä?

 • Liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla
 • Oleskella tilapäisesti siellä missä liikkuminenkin on sallittua
 • Poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
 • Onkia ja pilkkiä
 • Kulkea vesistössä ja jäällä

Mitä EI SAA tehdä?

 • Aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
 • Häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
 • Kaataa tai vahingoittaa puita
 • Ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
 • Häiritä kotirauhaa
 • Roskata
 • Ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
 • Kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia

Liikkuminen

Jalan, hiihtäen, pyöräillen tai ratsain liikkuminen on yleensä sallittua luonnontilaisilla tai siihen verrattavilla alueilla, jos siitä ei aiheudu vahinkoa tai vähäistä suurempaa haittaa. Asumusten pihoille ei saa mennä luvatta. Tahallinen kotirauhan rikkominen on kielletty.
Viljelyksissä olevilla pelloilla ja muilla vastaavilla alueilla ei saa liikkua. Talvella pellon yli voi kulkea. Lintujen ja muiden eläinten pesintää ei saa häiritä.
Jokaisenoikeudelle liikkumista ja oleskelua voidaan rajoittaa vain viranomaisten päätöksiin perustuvin kielloin. Kyseisiä viranomaisia ovat muun muassa puolustusvoimat, Metsähallitus sekä elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus kuten myös sataman tai lentokentän pitäjä.

 

Leiriytyminen ja tulenteko

Luonnossa oleskelu ja leiriytyminen, kuten teltassa, ajoneuvossa tai veneessä yöpyminen on sallittua, jos siitä ei aiheudu vahinkoa tai haittaa maan omistajalle. Pidempiaikaisesta oleskelusta ja leiriytymisestä on syytä neuvotella maanomistajan kanssa, koska vahingon tai haitan aiheutumisen riski kasvaa. Uimarannoilla telttailu ei yleensä ole sallittua. Yleisen järjestyksen häiritseminen on kiellettyä yleisillä paikoilla kuten puistoissa ja uimarannoilla.
Nuotiota tai muuta avotulta ei saa tehdä ilman maanomistajan lupaa. Jos metsäpalovaara on ilmeinen, avotulta ei saa sytyttää metsään tai sen läheisyyteen edes maanomistajan luvalla. Retkikeittimen tai vastaavan käyttöä ei katsota avotuleksi, sillä tuli on eristetty maapohjasta sekä muusta ympäristöstä.

Luonnontuotteiden kerääminen

Rauhoittamattomia kukkia, metsämarjoja, sieniä ja maahan pudonneita oksia, käpyjä, terhoja sekä muita puiden osia voi kerätä sieltä, missä liikkuminenkin on sallittua. Luonnonsuojelualueilla voi olla poimimista koskevia rajoituksia. Rauhoitettujen kasvien ottaminen on kielletty.
Sammalta ja jäkälää ei saa kerätä ilman maanomistajan suostumusta. Maa-ainekset kuten sora ja kivet kuuluvat maanomistajalle ja niiden ottamiseen tarvitaan maanomistajan suostumus. Kiviä voi ottaa vähäisessä määrin kaivosmineraalien löytämiseksi.

 

Roskaaminen

Roskaaminen on kielletty. Roskaamista on myös nestemäisten jätteiden päästäminen ympäristöön.
Roskaamiskielto koskee kaikkia yleisiä ja yksityisiä alueita.
Roskaajan velvollisuus on puhdistaa roskaantunut alue.

 

Vesillä liikkuminen

Jokainen saa kulkea vesillä ja jäällä. Vesialuetta saa käyttää tilapäisenä ankkuroimispaikkana. Vesillä liikkuminen ja oleskelu ei saa aiheuttaa tarpeetonta häiriötä. Vettä voi ottaa talousvedeksi ja peseytymiseen.
Kalanpyydykset on kierrettävä riittävän kaukaa eikä rannasta tai veneestä tapahtuvaa kalastusta saa häiritä. Jatkuva häiritsevä ajaminen moottoriveneellä asutun rannan läheisyydessä on kielletty.

 

Metsästys ja kalastus

Metsästykseen tarvitaan maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Metsästys ei saa aiheuttaa vaaraa tai vahinkoa ihmiselle tai toisen omaisuudelle. Metsästyksen tahallinen estäminen, vaikeuttaminen tai häiritseminen on kielletty. Samoin on kielletty riistaeläimien tahallinen häirintä.
Jokainen saa onkia, pilkkiä ja kalastaa silakkalitkalla vesialueilla vapaasti maksutta. Onkiminen ja pilkkiminen ovat kuitenkin kiellettyä vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla ja eräillä muilla kalastuksen kieltoalueilla. Viehekalastusta yhdellä vavalla saa harjoittaa lähes koko Suomessa maksamalla valtion kalastonhoitomaksun. Alle 18 -vuotiaille ja yli 64 -vuotiaille viehekalastus on maksutonta.

Voisit olla kiinnostunut

Luontoretkeily

Retkeily Himos-Jämsän maisemissa on vapaa-ajan ehdoton juttu! Pakkaa päiväreppusi tule nauttimaan Järvi-Suomen luonnon kauneudesta.

Lue lisää

Maauimalan liikuntapuisto

Maauimalan liikuntapuistoon on rakentunut viime vuosien aikana upeat liikkumis- ja virkistäytymismahdollisuudet tarjoava lähiliikuntapaikka

Lue lisää

Palvelut

Himos-Jämsän alueella on useita herkuttelu- ja ostospaikkoja sekä virkistäviä hemmotteluhoitoja. Seudun ravintolat ja kahvilat tarjoavat suussa sulavia elämyksiä ja rentoa tunnelmaa. Innokkaat shoppailijat pääsevät kiertelemään ihastuttaviin huopaliikkeisiin ja muihin erikoismyymälöihin.

Lue lisää

Jämsässä tapahtuu

Herran huomassa

11.11.2023 - 09.12.2023

J+J Teatteri, Kauppakuja 3, 42300 Jämsänkoski

J+J Teatterin syyskauden näytelmä on "parisuhdekomediapläjäys" Herran huomassa. Kyseessä on näytelmän kantaesitys. Tarjolla on parisuhdekomediaa farssimaisin ja musiikkiteatterin höysten. Osissa…

Petri Nygård

08.12.2023 - 09.12.2023

Himos Areena, Säyryläntie 445, 42100 Jämsä

PETRI NYGÅRD KEIKALLA HIMOS AREENALLA! Petri Nygård on aurinkolaseistaan ja kalastajahatustaan tunnettu artisti, jonka biisejä harvat myöntävät kuuntelevansa, vaikka todellisuudessa…

Taiteilija Hannes Auteren veistosnäyttely

28.02.2023 - 31.12.2023

Tiilikantie 5, 42300 Jämsä

Saarijärveläisen kansantaiteilijan Hannes Auteren (1888-1967) puu- ja keramiikkaveistosten näyttely.

Jaa