Edellinen
Seuraava

 Saunakylä

Tervetuloa Saunakylään, joka sijaitsee idyllisissä Päijänteen rantamaisemissa Jämsän Juokslahdella! Saunakylä tarjoaa ainutlaatuisen matkan suomalaisen saunan kiehtovaan historiaan ja autenttiseen saunaelämykseen. Saunakylä sijaitsee vain reilun 5 minuutin ajomatkan päässä Himokselta ja 12 kilometrin etäisyydellä Jämsän keskustasta. Helppo saavutettavuus on taattu, olit sitten matkalla autolla, bussilla tai vaikka veneellä. Saunakylä sijoittuu valtatie 9:n läheisyyteen, ja se on vain lyhyen kävelymatkan päässä Juokslahden venesatamasta. Astuessasi Saunakylään avautuu mahdollisuus tutustua maailman laajimpaan suomalaisten savusaunojen kokoelmaan. Voit kokea Moskuvaaran saunan ainutlaatuisuuden, Virpiön savusaunan tunnelman ja ihailla vaikkapa Klaus Kerttulan vuonna 1909 rakentaman savusaunan tiloja. Sauna on olennainen osa suomalaista elämää, tarjoten lämpöä, mielenrauhaa ja hyvinvointia jo vuosisatojen ajan.

 

Saunominen

Sauna kuuluu olennaisena osana suomalaiseen elämään. Jo vuosisatojen ajan sauna on tarjonnut meille parantavaa lämpöä ja mielenrauhaa. Saunaan liittyy kiireettömyys, siellä nautitaan rauhassa löylyn lämmöstä. Saunassa unohtuvat arjen murheet ja stressi, sen lämpö pehmittää lihaskireydet ja antaa hyvän unen. Sukupolvelta toiselle on suomalainen sauna kuulunut osaksi suomalaista kulttuuria. Lauteilla istuessa, koivuvihdan tuoksuessa on opittu saunomisen salaisuudet, hyvän olon taika. Sauna on suomalaisen hyvinvoinnin lähde, niin arki-iltaisin kuin juhlapyhinä. 

Saunat

Saunakylässä on historiallisia savusaunoja, joista vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta. Nuorimmat savusaunat edustavat 1940-luvun savusaunarakentamista. Vanhimmat savusaunat kertovat oman tarinansa suomalaisen saunan historiasta ja eri alueiden saunarakentamisen perinteestä. Saunakulttuuria pääsee Saunakylässä myös kokemaan itse, sillä Saunakylässä voi kesälauantaisin saunoa eri puolilta Suomea kotoisin olevissa savusaunoissa. Tutustu Saunakylän saunatarinoihin.

Palvelut

Yleiset saunavuorot

Saunakylän yleiset lauantain saunavuorot alkavat kesäkuussa ja jatkuvat syksyyn. Tuolloin Saunakylässä lämpiää useampi savusauna kylvettäväksi. Sekasaunoihin mukaan oma pyyhe ja uimapuku. Saunojen käyttömaksu aikuisilta on 10 €, lapset (alle 12v) sekä jäsenet ilmaiseksi. Saunakylästä voit varata oman savusaunan- tai useamman- omaan käyttöön tai yksityistilaisuuden järjestyspaikaksi. Saunakylässä järjestetään kesäviikonloppuisin myös erilaisia teematapahtumia ja savusaunojen kunnostukseen liittyviä talkoita, joihin kaikki halukkaat voivat osallistua. Saunavuoroista löytyy tietoa Saunakylän Facebook-sivuilta.

 

Yksityiset  saunavuorot

Saunakylän saunoja voi varata yksityiskäyttöön. Tilaussauna 150€/lämmitys. Virpiön iso sauna 250€/lämmitys. Sitova varaus tehtävä 3 päivää ennen. Varaukset ja tiedustelut: suomen.saunakulttuuri@gmail.com tai klo 17:00 jälkeen puh. 040 550 7097 tai 044-5786762 (myös WhatsApp)

Opastetut kierrokset

Tutustuminen suomalaisen saunan vuosituhantiseen historiaan ja suomalaisen saunan kulttuurihistoriaan onnistuu Saunakylän opastetuilla kierroksilla. Opastuksia järjestetään myös englanniksi. Ennakkovaraus vaaditaan opaskierroksille, mutta muuten Saunakylään voi tutustua omatoimisesti milloin tahansa maksutta.

Toiminta ja yhteystiedot

Saunakylän toimintaa ylläpitää yleishyödyllinen yhdistys, Suomen Saunakulttuuri ry. Yhdistyksen tavoitteena on säilyttää ja ylläpitää perinteistä suomalaista saunakulttuuria. Mukaan toimintaan ovat kaikki tervetulleita!
Saunakylän osoite on Pataniemi 420, 42100 Jämsä, puh. 044-5786762 (myös WhatsApp). Saunakylän ajankohtaisista tapahtumista saat parhaiten tietoa somesta Facebook/saunakylä  ja  Instagramista @saunavillage_finland.

Voisit olla kiinnostunut

Tekemistä talvella

Himos-Jämsän seudulla on monipuolinen valikoima aktiviteetteja ja majoitusvaihtoehtoja. Tekemistä löytyy rauhasta nauttivalle sekä myös aktiviteeteista innostuneille.

Lue lisää

Majoitus Himos-Jämsä

Himos-Jämsän seudulla voit majoittua mukavasti ja lomailla pidemmänkin aikaa. Idyllisissä maaseutukohteissa arjen aherrus unohtuu ja mieli lepää. Himoksen matkailukeskus tarjoaa runsaasti tasokkaita lomamökkejä aivan laskettelukeskuksen, golfkentän ja kesän huipputapahtumien kupeesta.

Lue lisää

Palvelut

Himos-Jämsän alueella on useita herkuttelu- ja ostospaikkoja sekä virkistäviä hemmotteluhoitoja. Seudun ravintolat ja kahvilat tarjoavat suussa sulavia elämyksiä ja rentoa tunnelmaa. Innokkaat shoppailijat pääsevät kiertelemään ihastuttaviin huopaliikkeisiin ja muihin erikoismyymälöihin.

Lue lisää

Jämsässä tapahtuu

Jokvarren kylien näyttely

04.03.2024 - 28.03.2024

Jämsän pääkirjasto, Keskuskatu 2, 42100 Jämsä

Jokvarren kylien näyttely on esillä Jämsän pääkirjastossa 4.-28.3. Mukana on valokuvia, palkintoja sekä kunniakirjoja kirjaston näyttelyseinällä ja vitriineissä. Yhdistys esittelee…

Hiihdä Pykälään

19.02.2024 - 03.03.2024

Jämsän Laturetkeilijät ry, Pykäläntie 94, 42100 Jämsä

Kerää hiihtokampanjaleimoja. Kortit ja leimat Pykälän majasta. Tauko-ostokset käteisellä. Tervetuloa

Digiopastus

08.01.2024 - 27.05.2024

Jämsän pääkirjasto, Keskuskatu 2, 42100 Jämsä

Digiopastus jatkuu! Maanantaisin klo 15-16 on tarjolla ilman ajanvarausta maksutonta digiopastusta Jämsän pääkirjaston monitoimitilassa. Digiopastus jatkuu myös keväällä pääkirjaston hiljaisessa…

Jaa