Edellinen
Seuraava

Saunakylän saunatarinat

 

Olipa kerran 70-luvun lopulla hienoja vanhoja savusaunoja ympäri Suomen maan. Voisi sanoa, että nämä saunat olivat oikeita persoonallisuuksia, taideteoksia. Ainutlaatuisia saunoja uhkasi kuitenkin lahoaminen, mätäneminen ja tuho. Mutta sattuipa onneksi samoihin aikoihin Jyväskylässä olemaan vanhojen savusaunojen sieluja ymmärtävä Keski-Suomen lääninarkkitehti Vuolle-Apiala, joka päätti pelastaa savusaunat ja luoda niille turvapaikan, rauhallisen niemennotkon , jossa saunat voisivat viettää vanhuuden päiviään. Näin syntyi Keski-Suomeen paikka, johon vierailijat tulevat ympäri Suomea saunoja katsomaan ja nauttimaan vanhan ajan saunatunnelmasta. Tässä paikassa kukin sauna saa luonteelleen sopivan rauhan ja hoivan. Saunat ovat kulkeneet matkan alkuperäisestä Saunakylästä Muuramesta Jämsään, jossa nyt nauttivat eläkepäivistä kaikessa rauhassa upeissa maisemissa. 

 

Jämsän sydän logo

Siparila, maasauna puhuu usein sitä, miten itse presidentti Koivisto vihki Saunakylän käyttöön 80- luvulla. Turpeet vain pölisevät seinistä, kun Siparilan hehkutus raikaa maan alta. Sitten se yskii ja köhisee, ja turpeet pölisevät entisestään. Todellisuudessa Siparila ei itse ollut edes todistamassa presidentin vierailua. Multialta on sitten tuo Virpiö. Huhujen mukaan Virpiö on syntyjään 1700-lukulainen. Ikä ei tosin tunnu tätä saunaa painavan vaan se on yksi kylän virkeimmistä saunoista. Sanovat jopa, että Virpiön löylyt ovat kaikkein piristävimmät. Mähönen on 1800-luvun jannuja, kovia kokenut ja kaikenlaista nähnyt, mutta asenteeltaan savolaisen lupsakka. Osaa suhtautua kaverinsa Siparilan hehkutuksiin ja liioitteluun lämpimällä huumorilla.

 

 

Nuorempaa sukupolvea edustava Korpilahti, joka on muuten kylän toiseksi suurin sauna, vaatii löylyiltään täydellisyyttä ja tahtoo edelleenkin pitää kiinni vanhasta säännöstä, että saippuaa ei saunan puolelle tuoda. Ruovedeltä joukkoon on liittynyt Korpela, jolle kävi 1918 sodassa niin, että sille täytyy vieläkin huutaa jos haluaa sen kuulevan. Luodit olivat viuhuneet sen ympärillä useaan otteeseen, raukan kulmilta sattui kulkemaan rintamalinja. Usein omiin mietteisiin syventynyt filosofinen Korpela selittää ajatuksiaan vielä silloinkin, kun kuulijat ympäriltä ovat jo kaikonneet. Metsä-sotasauna ja Korpela ovat hyvää pataa keskenään. Sota on molemmille tuttua, sillä metsä-sotasaunoja rakennettiin aikoinaan rintaman taakse.

Leppäjärvi, lempinimeltään Leppis, tulee Enontekiöltä ja antaa vähän kovan ja karun kuvan itsestään ulospäin. Sisimmässään Leppis on kuitenkin kaunosielu, kuten hirsiensä karun kauniista veistojäljestä voi päätellä. Virpiön rinnalla kylässä on toinenkin multialainen, Lampila. Lampilan itsetuntoa ovat koetelleet ajat, jolloin se toimi riihenä ja se on siksi vähän vaatimaton luonteeltaan. Pohjimmiltaan molemmat multialaiset kyllä tietävät, että edustavat saunojen parhaimmistoa. Palojärvi on koko kylän vanhin sauna, 1700-lukulaisia. Vanhimpana se kantaa myös viisaimmat hirret. Jos saunojen välille pääsee syntymään kiistoja, Palojärvi selvittää ne sanomalla viimeisen sanan, joka yleensä kuuluu: ”Olkaas ny.” 

Näiden saunojen lisäksi myös moni muu persoonallinen sauna sai turvapaikan Jämsän Saunakylästä ja rauhallisesta tunnelmasta saunat pitävätkin. Mutta ne pitävät myös vieraista. Jos vieras lähestyy tarpeeksi hiljaa näitä vanhuksia, hän voi kuulla tarinat hirsien välistä ja lauteiden alta.

Voisit olla kiinnostunut

Maatilatuotteet

Himos-Jämsän maatilat tuottavat runsaan valikoiman herkullista luomulihaa, luomuviljaa ja puutarhan antimia suoraan kuluttajille sekä ravintoloihin.

Lue lisää

Majoitus Himos-Jämsä

Himos-Jämsän seudulla voit majoittua mukavasti ja lomailla pidemmänkin aikaa. Idyllisissä maaseutukohteissa arjen aherrus unohtuu ja mieli lepää. Himoksen matkailukeskus tarjoaa runsaasti tasokkaita lomamökkejä aivan laskettelukeskuksen, golfkentän ja kesän huipputapahtumien kupeesta.

Lue lisää

Luontoretkeily

Retkeily Himos-Jämsän maisemissa on vapaa-ajan ehdoton juttu! Pakkaa päiväreppusi tule nauttimaan Järvi-Suomen luonnon kauneudesta.

Lue lisää

Jämsässä tapahtuu

Vanhustenviikon hyvinvointivinkit vanhustenviikolla 2023

04.10.2023

13:00 - 15:00

Sairaalantie 11, 42120 Jämsä

Vanhustenviikon hyvinvointivinkit keskiviikkona 4.10. klo 13 – 15 sairaalan auditoriossa, Sairaalantie 11, Jämsä. Ohjelma: klo 13.00 Aivoterveys klo 13.30 Ikäihmisten…

Kuvanveistäjä Heikki Häiväojan mitalinäyttely

28.02.2023 - 31.12.2023

Pässinmäki, Tiilikantie 5, 42300 Jämsä

Kuvanveistäjä Heikki Häiväojan (1929-2019) yksityishenkilöille, yrityksille ja yhteisöille suunnittelemien erikoismitalien näyttely. Taidetalo Pässinmäen pohjakerros.

Kirjamessumatkalle Helsinkiin

07.09.2023 - 04.10.2023

Jämsän pääkirjasto, Keskuskatu 2, 42100 Jämsä

Lähde kanssamme kirjamessuille Helsinkiin lauantaina 28.10. Hinta 45 euroa sisältää lipun ja matkan. Sitova ilmoittautuminen alkaa torstaina 7.9. ja päättyy…

Jaa