Wanha Witonen

Jämsän seudulla on mahdollisuus lähteä upealle Wanhan Witosen melontareitille, jossa saat nauttia Keski-Suomen hienoista luontokohteista ja kulttuurinähtävyyksistä, mukavasta majoituksesta sekä herkullisista ruokapaikoista. Reitin varrella vaihtelevat erämaaluonto ja rakennettu kulttuurimaisema. Reitti koostuu pienistä järvistä, joista ja koskista. Jämsän seudun melontaoppaat järjestävät myös melontaretkiä ja vuokraavat melontakalustoa Wanhan Witosen melontareitille. Wanha Witonen soveltuu kaiken ikäisille ja kuntoisille melojille ja soutajille. Ennen reitille lähtöä melontaa kannattaa harjoitella rauhallisilla järviosuuksilla, esimerkiksi Himoksen edustalla olevalla Patalahdella, Kankarisvedellä tai Koskenpään Salosvedellä. Päijänteellä melominen vaatii kokemusta. Puuskittaisen tuulen takia melojien tulee pysytellä rannan tuntumassa, saaristojen suojissa.

Lue Caravan-lehden esittely Wanhan Witosen melontareitistä

 

 

 

Wanhan Witosen melontareitti

Jämsän seudulla pääset melomaan mahtavalle Wanhan Witosen melontareitille. Melontareitti alkaa Petäjävedeltä ja kulkee koko Jämsän halki Koskenpään kylän, Jämsänkosken ja Jämsän keskustan kautta päättyen Päijänteelle Hulkkionlahdelle. Pituutta luonnonkauniille melontareitille kertyy 75 kilometriä. Monipuolisen reitin varrella voit halutessasi laskea vauhdikkaan kosken – tai ohittaa ne maitse lyhyttä ja helppoa kantoreittiä käyttäen. Koskien luonne vaihtelee paljon vedenkorkeuden mukaan. Tulva-aikana ne ovat vauhdikkaita, mutta kesäaikaan enemmänkin rauhallisia virtapaikkoja, joista kuitenkin löytyy laskureitti matalammankin veden aikaan. Voit tilata vedenkestävän melontakartan, josta saat retken suunnitteluun kaiken tarvitsemasi tiedon ja hyvät ohjeet turvallisen melontareitin valintaan. Seudun esitteitä ja karttoja saat tilattua myös netistä suoraan kotiisi.

Melontareitin palvelut

Wanhan Witosen melontareitin varrella on hienoja kulttuurinähtävyyksiä ja luontokohteita, mukavaa majoitusta sekä herkullisia ruokapaikkoja. Petäjävedeltä löytyy Unescon maailmanperintökohde: upea vanha puukirkko, joka sijaitsee Wanhan Witosen reitin alkutaipaleella. Jämsänkoskella melontareitiltä pääsee tutustumaan ihastuttavaan Aarresaaren kotiseutumuseoon ja kauniille Rasuanniemen luonnonsuojelualueelle. Myös Vanhan Myllyn ravintola Jämsänkoskella on kävelymatkan päässä melontareitiltä. Jämsän keskusta on aivan Jämsänjoen varressa. Jämsän keskustassa Wanhan Witosen melontareitin läheltä löytyvät muun muassa Galleria Kivipankki ja Pälämäen kotiseutumuseo. Jämsänkoskella ja Koskenpäällä on erinomaisia tukikohtia melojalle: voit asua hirsisessä leirintämökissä, vaunussa, teltassa, huvilassa tai huonemajoituksessa. Wanhan Witosen melontareitin varrella sijaitsevassa Kievari Rantapirtissä voit yöpyä rantamökissä, huoneissa tai leirintäalueella. Lisäksi Kievari Rantapirtin päärakennuksessa toimii ravintola.

Wanhan Witosen melontareitin kunnostushanke

Wanhan Witosen melontareitin taukopaikkojen kunnostushanke on loppusuoralla. Isohiekan ja Lylyniemen taukopaikoilla on rakennettu uudet laavut, nuotiokehät ja ekopytyillä varustetut käymälät. Myös Rantapirtin ylläpitämä Kuivaniemen taukopaikka sai hankkeessa uuden ekokäymälän, pöytäryhmän ja nuotiopaikan. Laitureita on myös uusittu ja kunnostettu niissä paikoissa, missä on ollut tarvetta. Kuivaniemi, Isohiekka ja Lylyniemi sopivat varustelunsa puolesta hyvin myös yöpymiseen.
Katso Wanha Witosen melontareitin kohdekartta.

Iso-Hiekka

Lylyniemi

Runonsaari

Voisit olla kiinnostunut

Teatterit

Harrasteteattereiden hersyvää komediaa ja farssia sekä kesäteatterin antoisaa kerrontaa Suomen historian tapahtumista. Jämsän seutu tarjoilee rikkaita ja värikkäitä teatterihetkiä. Jämsässä teatteriharrastus kukkii vireänä.

Lue lisää

Rasuanniemi

Rasuanniemi on maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas niemialue, joka sijaitsee Kankarisvedellä, Jämsänkosken lähellä.

Lue lisää

Kotiseutumuseot

Kotiseutumuseot huokuvat historiaa esitellen jämsäläisen keskivarakkaan talonpoikaistalouden ja maatalon elämää sekä teollistumisen alkuvaiheita.

Lue lisää
Jaa