Juveninkoski

 

Jämsän sydän logoKohisevasti kuohuva Juvéninkoski sijaitsee Jämsän Partalassa. Kosken vesi ryöppyää alas jyrkkää kallionseinämää, luoden upean vesiputouksen. Juvéninkoski on osa Nytkymenjokea, jossa on yhteensä yhdeksän koskea, Juvéninkosken ollessa komein. Upea vesiputous  on 7 metriä korkea, nähtävyys, jota ei voi ohittaa. 

Vesiputouksen hienous syntyy sen jyrkkyydestä, sillä vapaasti putoavat vesiputoukset ovat Suomessa harvinaisia. Tämän vuoksi Juvéninkoski on Himos-Jämsän tunnetuimpia luonnonnähtävyyksiä ja erityisesti kevättulvan aikaan kuohuva koski on upea näky. Kesälläkin vehreyden ympäröimä koski on lumoava luontokohde. Juveninkoski on nimetty Partalassa 10.1.1907 syntyneen suksitehtailija Heikki Juvénin mukaan. Tien reunassa on Partalan kyläyhdistyksen talkoovoimin tehty näköalatasanne ja infotaulu pienen levikkeen luona, johon voi jättää auton. Muutama metrin päässä levikkeeltä on portaat alas näköaltasanteelle.

Putouksen alajuoksulle pääsee kesäisin vaativaa, jyrkkää polkua pitkin, joka lähtee Partalantien varrelta, suojakaiteen toisesta päästä (polkua ei ylläpidetä).

Hieman helppokulkuisempi polku kosken alajuoksulle lähtee Partalan koulun pihasta, puulajikepuiston luota. Polku vie ensin pienelle lammelle, josta se jatkuu Juveninkosken alajuoksulle.

 

 

Juveninkosken läheisyydessä puulajipuisto

Lampi Juveninkosken alajuoksullaJuveninkoski

Vesiputous

 

 

 

 

Osoite: Partalantie 194, 42100 Jämsä

Ajo-ohje:

  • Jämsän keskustasta ajetaan Seppolantietä Halliin päin
  • Käänny vasemmalle Partalantielle – Ajettuasi noin 3 km vasemmalla on Juveninkosken silta ja levike.

tai

  • 9 – tietä Jämsästä Tampereen suuntaan ajetaan noin 2 km 
  • käänny Partalan-viitan kohdalta oikealle, jatka kunnes tien oikealla puolella on levike ja kyltti Juveninkoski. Juveninkoski on heti huopatehtaiden jälkeen.
  • Jämsän keskustasta Juveninkoskelle on noin 9 km.

Levikkeellä on opastaulu ja kyltti, jotka ohjaavat kosken yläjuoksulle.

 

 

Juveninkosken opasteviitta