Jättiläisen kivi

 

 

Jämsän sydän logoValtava siirtolohkare, Jättiläisen kivi, löytyy Jämsästä lyhyen ajomatkan päästä Hallin kylästä Kuoreveden kirkon läheisyydestä kirkkoniemestä, parisataa metriä nykyisestä kirkkorakennuksesta pohjoiseen. Jättiläisen kivi on vaikuttavan näköinen, rauhoitettu luontokohde. Kokoa mahtavalle lohkareelle kertyy noin 4 – 5 metriä ja halkaisijaltaan se on noin 6 metriä. Suurta siirtolohkaretta ympäröi runsas puusto. Kuoreveden kirkon pihassa on kirkkoveneen katos, jonka nurkalta lähtevä polku vie Jättiläisenkivelle. Paikka löytyy kartoista joko nimellä Jättiläisen kivi tai Jättiläiskivi. Useissa arkeologisissa julkaisuissa ja museoviraston sivuilla Jättiläisen kiveä kutsutaan vain paikan nimellä, Käpinniemeksi.

Museoviraston mukaan Jättiläisen kivi sijaitsee samalla korkeudella merenpinnasta kuin alueella olevat tunnetut kivikauden aikaiset asuinpaikat. Jättiläisen kivestä ei ole tarkkaa perimätietoa palvontapaikkana, mutta sijainniltaan ja muodoltaan se voidaan nähdä pyhyyttä hohkavana lohkareena. Ei liene sattumaa, että kirkon paikka valittiin Jättiläisen kiven vierestä.

Jättiläisen kivessä on havaittavissa myös punaista väriä, vaikka selviä kuvioita ei erotu. Punaista väriä on nähtävissä kiven rannan puoleisella ja järveltä katsoen vasemmalla sivulla. Punaiset värialueet saattavat olla tuhoutunut muisto kivikautisesta kalliomaalauksesta. Oikealta puolelta tarkasteltuna lohkareessa voi erottaa heikon sivuprofiilin.

Huom! Kivi on saavutettavissa suhteellisen helposti. Polku lähtee Kuoreveden kirkon pihasta, kirkkovenekatoksen luota. Maasto on melko helppokulkuista. Alueella on mökkejä, joten kuljethan kivelle merkittyä polkua pitkin, etkä poikkea mökkien pihoille!

Osoite: Kirkkoniementie 118, 35630 Jämsä

Ajo-ohje:

  • Aja Jämsästä Hallin suuntaan Kuoreveden kirkon pihaan (n.35 km)
  • Kävele kirkkoa kohti ja kirkkovenevajan kulmalle, josta lähtee polku Jättiläisen kivelle niemen kärkeä kohti
  • Polkua (noin 500m) Jättiläisen kivelle on helppo seurata, sillä matkan varrella on runsaasti punaisia nauhoja ja jokunen opastekyltti.

 

Jättiläisen kivi