Taidetalo Pässinmäki

 

Jämsän sydän logo

 

Kauko Sorjosen säätiön omistamassa Pässinmäessä on nähtävillä pysyvä näyttely säätiön kokoelmista. Jämsänkoskella Tiilikantiellä sijaitseva, vuonna 1957 Yhtyneiden Paperitehtaiden vieras- ja edustuskerhoksi rakennettu Pässinmäki siirtyi Kauko Sorjosen säätiön omistukseen loppuvuodesta 2018. Kauko Sorjosen nimeä kantava kulttuurinedistämissäätiö perustettiin 1998. Säätiön tarkoituksena on edistää kulttuurityötä ja kulttuuriperinteen säilymistä. 

Taidetalo Pässinmäen pihassa oleva taiteilija George Dorsjurenin pässi toivottaa vieraat tervetulleeksi Pässinmäkeen. Vuonna 1957 valmistunut rakennus on rakennettu Jämsänkosken tehtaan isännöitsijän asunnoksi ja sen on suunnitellut arkkitehti Pekka Saarema. Komeassa sisääntuloaulassa saa jo esimakua taidetalon luonteesta. Juhlasalissa soi flyygeli, joka on tarjonnut mahdollisuuksia pienimuotoisiin konsertteihin. Taidetalossa on myös ruokailuhuone, jota voi tarvittaessa käyttää kokous- tai luentotilana. Huoneissa pääsee ihailemaan kauniita maalauksia ja patsaita monilta eri taiteilijoilta. 

Taidetalo Pässinmäessä on muun muassa Wilho Sjöströmin maalaus Kylpijä. Hänen maalauksissaan heijastuu opiskeluvuosien kokemukset Euroopan eri metropoleissa. Aviopari Fredrik ja Nina Ahlstedtin useat maalaukset syntyivät Korpilahden vanhan pappilan ympäristössä, Keski-Suomen sydämessä. Ruotsissa ahkerasti sukkuloinut Fredrik kuvasi taidokkaasti maisemia ja luontoa pieniä yksityiskohtia myöten. Hänen maalaus Iltarauha on esillä taidetalossa.

Pässinmäen pihapiirissä on lukuisia veistokisa kuten Sonja Vectomovin Kauko Sorjosen nuoruudesta muistuttava Uittojätkä. Päärakennusta ympäröi laaja, hyvin hoidettu puistoalue. Kokonaisuuteen kuuluu myös Koskikeskuksen rannassa sijaitseva saunarakennus.

 

Yhteystiedot ja kyselyt: 0500 605 186/Hannu Teider

 

 

 

 

 

 

 

 

Osoite: Tiilikantie 5, Jämsänkoski www.kaukosorjosensaatio.fi/passinmaki/ 

 

Pässinmäen taidetta

 

 

Pässinmäki