Täällä vieraskynä-tekstiä kirjoittelee Maiju ja Heidi, naiset Instagram-tilin @ihanastipihalla_ takaa. Olemme intohimoisia luonnossa liikkujia, rauhallisista retkistä nautiskelijoita ja jaamme näitä intohimon kohteita myös aktiivisesti somessa. Jämsässä olemme viihtyneet hyvin, toinen lähes koko elämänsä, toinen jo reilusti yli parikymmentä vuotta. Jämsä on luontoliikkujan paratiisi keskellä Suomea! Haluamme jakaa sinulle kolmen päivän road trippimme Himos-Jämsän upeisiin kohteisiin. Toivomme, että sinäkin löydät näihin upeisiin paikkoihin! Tervetuloa matkaamme, lähdetään yhdessä katsomaan, mitä kaikkea kivaa keksimme kolmen päivän seikkailullamme.

 

Palvian luontopolku

Himos-Jämsä_Palvia_Ihanasati-pihalla

Seikkailun ensimmäinen päivä. Kaunis syyskeli oikein kutsui lähtemään pienelle retkelle ystävän kanssa. Otamme eväät reppuun ja suuntaamme ensimmäisenä kohti Haavistoa ja Palvian luontopolkua. Palvian luontopolku on yksi Jämsän merkityistä retkeilyreiteistä, pituudeltaan neljä kilometriä. Heti parkkipaikalta lähdettyämme sukellamme vanhan kuusimetsän siimekseen ja kaikki muu ympärillä unohtuu, on vain ystävä ja ympäröivä luonto. Polku johdattaa meitä vanhoihin aarnimetsiin sekä molempien lemppareille: pitkospuille, jotka kuljettavat läpi upeiden suoalueiden.

Himos-Jämsä_Palvia_Ihanasti-pihalla

Matkan varrelta löytyy kota ja tulipaikka, jossa pääsemme nauttimaan yhdestä retkien kohokohdasta, hyvistä eväistä! Tänään pääsimme nauttimaan tulistelusta ja kunnon nokipannukahveista. Retkeillessä tulee muistaa, että aina tämä ei ole mahdollista. Retkeilijän on syytä seurata varsinkin keväällä ja kesällä voimassa olevia varoituksia, ja jättää tulet tekemättä ruohikko- ja metsäpalovaroitusten aikana. Onneksi on monta muutakin tapaa valmistaa eväät, kuin nuotio. Meillä usein kulkee mukana retkikeittimet, joilla saa näppärästi loihdittua jos jonkinlaista retkievästä. Myös ruokatermokseen saa retkieväät valmiiksi lämpimänä matkaan mukaan.

Palvian polut ovat helppokulkuisia ja kohde soveltuu erityisen hyvin myös lapsiperheille päiväretkikohteeksi. Poluilla kulkiessa mielen valtaa rauha, luonnossa on aina hyvä olla. Mutta niin kuin kaikki muutkin retket, tämäkin päättyy aikanaan ja kun ilta alkaa hämärtyä, on aika suunnata takaisin kotiin, mutta seikkailu kotiseudulla jatkuu!

 

Synninlukko

Himos-Jämsä_Synninlukko_Ihanasti-pihalla

Päätimme seuraavana aamuna vielä jatkaa retkeilyteemalla, koska meille Himos-Jämsään on valmistunut ensimmäinen esteetön luontokohde! Jämsästä lähdemme ajelemaan kohti Jämsänkoskea ja puolessa välissä matkaa käännymme hiekkatielle, joka johdattaa meidät kohti Synninlukon parkkipaikkaa.

Himos-Jämsä_Synninlukko_Ihanasti-pihalla

Parkkipaikalta kuljetaan 400 metriä esteetöntä soratietä, jonka jälkeen astellaan sisään upeasta puuportista. Portti johdattaa meidät 65 metrin mittaiselle kauniisti mutkittelevalle puurakenteiselle väylälle, jonka päässä sijaitsee suuri luontolava. Esteettömän reitin päätepisteen lavan pöytäryhmät kutsuvat nauttimaan aamukahvit ääreensä. Lavalta laskee rappuset polulle, joka kuljettaa retkeilijän keskelle rotkolaaksoa, tämä upea rotkolaakso on 50 metrin levyinen ja 10–20 metriä syvä varjoisa rotko, jota rajaavat jyrkät kallioseinämät.

Himos-Jämsä_Synninlukko_Ihanasati-pihalla

Talvella kallion reunamille muodostuu upeat jääputoukset, joten suosittelemme käymään kohteessa myös silloin. Vaikka alueella ei ole talvikunnossapitoa, luontopolulla liikkuu paljon kulkijoita ja polku pysyy yleensä hyvin auki myös lumiseen aikaan. Lumikengillä on kuitenkin mahtavaa kulkea metsässä talviaikaan, niillä varmistaa pääsyn ihastelemaan tätä ainutlaatuista rotkolaaksoa myös talvipuvussaan. Rotkoa voi ihailla myös ylhäältä käsin, koska molemmilla puolilla kulkee selkeät polut, joita pitkin pääsee takaisin luontolavalle. Aamupäivä vierähti mukavan rauhallisesti nauttien Suomen luonnon hienoudesta, mutta iltapäivällä päätimme kokeilla jotain hieman vauhdikkaampaa!

 

Sorvajärven luontoliikuntapolku

Iltapäivällä hyppäämme maastopyörien selkään ja suuntaamme yhdelle Jämsän merkatuista luontoliikuntapoluista, Sorvajärvelle. Lähdemme Särkijärven kuntotalolta ajelemaan leveää latupohjaa ylöspäin. Reitille pääsee useasta eri paikasta, mutta täällä ainakin autolla saapuvilla on runsaasti parkkitilaa käytössään. Kun olemme ajelleet mäkeä ylös jonkun matkaa, saavumme kohteeseen.

Sorvajärven luontoliikuntapolku on leveä murskepintainen MTB-reitti, jonne voi suunnata myös kävellen tai juosten. Reitti on hyvin monipuolinen kaikkine mäkineen, pitkospuineen, vauhtikaarteineen ja hyppyreineen. Haastavimmat paikat voi halutessaan kiertää, joten reitti soveltuu mainiosti myös aloitteleville pyöräilijöille. Me ajelemme tänään rauhallisesti fiilistellen, ohitamme muutaman iloisen lenkkeilijän, jotka ovat myös lähteneet nauttimaan syksyisestä ulkoilusta. Maastopyöräilyreittejä löydät esimerkiksi Bikeland-sivustolta.

Himos-Jämsä_Sorvajärvi_Ihanasti-pihalla

Reitti on hyvin opastettu, eikä selkeältä polulta ole vaaraa eksyä. Reitin varrella on taukopaikka, sieltä löytyy laavu sekä nuotiopaikka, jossa kelpaa evästellä. Myös puita löytyy tulien tekoa varten. Me nautimme ajamisesta raikkaassa syyssäässä, onhan tämä ehdottomasti yksi lempi puuhiamme!

Vinkkinä, että Sorvajärven polut yhdistyvät näppärästi myös Pukinvuoren ulkoilureittiin. Talvella reitti palvelee valaistuna hiihtolatuna. Reitiltä lähtee myös pieniä polkuja ristiin rastiin, jotka johdattavat kulkijan kauniin, vanhan metsän siimekseen. Jos mielii teknisempää polkua ajettavaksi, kannattaa ehdottomasti yhdistää nämä hurmaavat polut osaksi lenkkiä, reiteiltä todellakin löytyy ajettavaa joka makuun! Talviaikaan Sorvajärven alueelta löytyy muuten myös talkoovoimin ylläpidettävä, mieletön talvipyöräilyreitti. Pukinvuoren ulkoilureitin varrelta löytyy myös laavu, josta aukeaa maisemat koko Jämsän ylle. Laavun edustalla on tulipaikka, joten muista napata tulistelua varten mukaan omat puut.

Himos-Jämsä_Sorvajärvi_Ihanasati-pihalla

Muutaman tunnin pyöräilyn jälkeen suuntaamme pyörät takaisin kohti Särkijärven kuntotaloa, miten nautinnollinen lenkki jälleen kerran. On aivan käsittämättömän mahtavaa, että lähes kotiovelta on mahdollista lähteä ajamaan näin upeille poluille!

 

Jämsänjoki

Viimeisen road trip -päivämme kunniaksi olemme jättäneet sokerit pohjalle, nimittäin ihastuttavan Jämsänjoen. Moni on kuullut Wanhan Witosen melontareitistä, ja mekin olemme sen useampaan kertaan jo meloneet. Reittihän lähtee Petäjävedeltä ja päättyy Päijänteelle, reitillä on kaikkiaan pituutta 75 kilometrin verran. Monelta jää reitin loppuosuus, eli Jämsänjoki, melomatta, koska kaluston siirto ohi tehdasalueen on melko pitkä. Wanha Witonen on melottavissa läpi melontakauden, mutta vesitilanteen ollessa huono, on varauduttava siirtämään kalustoa ohi koskiosuuksien.

Me nappasimme SUP-laudat kainaloon ja päätimme lähteä vesille ihastelemaan tätä loppupään helmeä. Kellokallion laiturilta on helppo lähteä liikkeelle ja matkaa Hulkkion satamaan Päijänteen vesille tulee reilut 12 kilometriä. Reitti kätkee sisäänsä paljon erilaista nähtävää. Alkupään matkasta saa lipua ihastellen rehevää puustoa ja ruskan värejä sekä yli kulkevaa rautatiesiltaa. Pikkuhiljaa asutusta alkaa olla enemmän joen varrella, se kertoo siitä, että lähestymme keskusta-aluetta.

Himos-Jämsä_Jämsänjoki_Ihanasti-pihalla

Vanhat upeat höyrylaivat koristavat joen toista reunaa, niitä kelpaa ihailla lipuessa ohi. Seppolan sillan jälkeen meitä erityisesti ilahduttaa Jämsän satama, joka on viimein pääsemässä täyteen loistoonsa. Satamassa toimi kesän 2023 konttikahvila ison terassialueen kera, mutta ensi kesänä sinne on nousemassa rantakahvila Joki.

Pieni virta avustaa matkantekoa. Vesillä mieli rauhoittuu ja on mahtavaa päästä ihastelemaan Jämsän maisemia myös joelta käsin. Kun keskusta alkaa hiljalleen jäädä taakse, joelta pääsee katselemaan maalaismaisemaa. Eteen avautuu Virmapyhän vuoren huikeat kalliot, jotka nousevat joesta kohti korkeuksia. Viimein silmien eteen avautuu Hulkkion satama-alue ja upea Päijänne. Jämsänjoki on todellakin kokemisen arvoinen!

Väsyneinä, mutta onnellisina pakkaamme laudat ja toteamme, että täällä kyllä riittää nähtävää sekä koettavaa. Meillä oli huikeat päivät rakkaassa kotikaupungissa seikkaillen. Oli mahtavaa päästä jakamaan retkemme kanssasi ja toivomme koko sydämestämme, että sinäkin löydät näihin kohteisiin seikkailemaan!

 

Lämpimästi tervetuloa Himos-Jämsään!
Toivoo Heidi ja Maiju, naiset @ihanastipihalla_

Jämsän sydän logo

 

 

 

Uutta_kilpailukykyä_himos-jämsän_matkailuun

Sisältö on tuotettu osana Uutta kilpailukykyä Himos-Jämsän matkailuun -hanketta.

Jaa