Kirjoittanut Asko Leppilampi / Appa matkustaa -blogi

Olen Himos-Jämsän vieraskynäilijä Asko Leppilampi, intohimoinen maailmanmatkaaja. Ammatiltani olen eläkkeellä oleva työyhteisövalmentaja. Meillä oli mahdollisuus käydä elämysmatkalla Himos-Jämsän alueella. Saimme vierailumme aikana tutustua alueen muutamiin matkailupalveluihin, joista esittelen tässä vieraskynäartikkelissani. Päällimmäisenä tuolta kolmen päivän vierailulta jäi mieleen, että Himos-Jämsän alue yllätti meidät positiivisesti monipuolisella elämystarjonnallaan.

 

Taianomainen Synninlukko

Vajaan 10 kilometrin päässä Jämsän keskustasta sijaitseva Synninlukko on taianomainen luontokohde, jossa kaupungin melut ja arjen kiireet unohtuvat. Google voi ohjata kohteeseen pientä metsäautotietä pitkin, joten kannattaa olla tarkkana. Kohdekuvauksen ja tarkat ajo-ohjeet löydät Synninlukon esittelysivulta.

Himos-Jämsä_Synninlukko_Appa-matkustaa

Synninlukon alue on rauhoitettu rehevän lehtomaisen, osin harvinaisen kasvistonsa vuoksi. Etenkin kuumana kesäpäivänä rotko on mitä mainion paikka, sillä auringon säteet eivät yllä rotkon pohjalle. Keväällä sen seinämiä koristelee hieno jääpeite, luonnon oma taideteos.

Kävimme rotkossa sateen jälkeen ja havaitsimme, että kävelyä varten olisi minunkin kannattanut laittaa jalkaan kumisaappaat. Alueen lähempi tarkastelu edellyttää kunnon eräjalkineita. Vierailu tuossa kauniissa ympäristössä kannattaa!

Himos-Jämsä_Synninlukko_Appa-matkustaa

Parkkipaikalta pääsee kävelemään Synninlukkoon 400 metriä esteetöntä soratietä, jonka jälkeen matka jatkuu 65 metrin mittaisella puurakenteisella väylällä kohti rotkomaisemaa. Loppukesällä 2023 valmistunut upea kulkuväylä mahdollistaa kulun jopa pyörätuolilla.

Katso videomme Synninlukosta täältä.

 

Juveninkoskessa on eteläisen Suomen korkein vesiputous

Himos-Jämsä_Juveninkoski_Appa-matkustaa

Keskiviikkona kävimme ihailemassa eteläisen Suomen suurimpiin koskiin kuuluvaa Juveninkoskea. Se sijaitsee Partalan kylässä, 16 kilometriä Jämsästä. Koskelle päästäksemme parkkeerasimme automme läheiselle parkkipaikalle, josta pääsee lyhyttä polkua pitkin koskelle. Eteemme avautui näyttävä vesiputous ja kosken pauhanta oli todella korviahuumaava. Se kannattaa ehdottomasti kokea. Näköalapaikalla voi istahtaa ihastelemaan luonnon näytelmää. Nappasimme koskelta hienoja kuvia. Vesi on kerrassaan vaikuttava elementti.

Himos-Jämsä_Juveninkoski_Appa-matkustaa

Kuusi metriä korkea Juveninkoski antoi aikanaan käyttövoimaa myllylle ja pärehöylälle. Syntyipä alueelle tuolloin myös merkittävä Heikki Juvenin perustama suksitehdas. Tarkat ajo-ohjeet ja lisää tietoa Juveninkoskesta löydät täältä.

Katso videomme Juveninkoskesta täältä.

 

Suomen ainoat huopatehtaat toimivat Jämsän Partalan kylässä

Suurimpia yllätyksiä Himos-Jämsä-vierailullamme oli, että sieltä löytyvät Suomen ainoat huopatossutehtaat. Olikin hienoa päästä aistimaan, kuinka hiljaista on huopatossutehtaalla. Näinhän meille on ainakin aina opetettu 🙂

Partalan kylään syntyi huopatossutehtaita 1900-luvulla kuin sieniä sateella. Seudulla oli lampaita, joten raaka-aineet löytyivät omasta kylästä. Vahvat käsityötaidot, huono työllisyysaste ja lämpimien jalkineiden tarve olivat muut syyt aloittaa huopatossujen valmistus. Taitojen ja taitajien kasvaessa osaaminen siirtyi perheeltä ja sukupolvelta toiselle. Joku perhe perusti oman tehtaansa, sitten joku toinen seuraavan ja parhaimmillaan niitä olikin pienessä kylässä peräti 7.

Himos-Jämsä_Lahtiset_appa-matkustaa

Tällä hetkellä Partalan kylässä toimii Suomen ainoat huopatossutehtaat, suurimpana Huopatehdas Lahtinen. Siellä valmistetaan mm. huopikkaita, pannunalusia, reppuja, saunahattuja sekä tennareita. Meidät yllätti tehtaalta saatavien tuotteiden monipuolisuus ja monipuolinen värimaailma.

Himos-Jämsä_Lahtiset_Appa-matkustaa

Katso Riitta Koskisen esittelyvideo Huopatehdas Lahtisesta täältä.

Toisena tehtaana toimii Huopatossutehdas J. Alho. Tämä toinen perheyritys aloitti toimintansa vuonna 1927 ja toimii edelleen niin, että mukana on väkeä lähes vauvasta vaariin. Perheen pappakin osallistuu huopatossutehtailuun edelleen. Nykyisin toiminnasta vastaa Johanna Alho jo neljännessä sukupolvessa.

Himos-Jämsä_J.Alho_Appa-matkustaa

Huopatossutehdas J.Alho sijaitsee noin 2 km päässä Lahtisista. Molemmilla tehtailla on omat erikoisuutensa, joten kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa molempien tehtaanmyymälöihin. Alhon myymälässä toimii myös kahvio.

Himos-Jämsä_J.Alho_Appa-matkustaa

Katso täältä miten lestitetään huopatossua.

 

Suomen paras amerikkalaisten autojen museo

Meille ja monelle muulle lienee yllätys, että Jämsässä on automuseo. Pari autointoilijaa, Veli-Matti Mäkinen ja Hannu Haljala ovat keränneet jo vuosikymmenten ajan amerikkalaisia autoja. Kun niitä alkoi olla vähän joka puolella, kaverukset päättivät vuonna 2020, että kerätään kaunottaret yhteen paikkaan ja laitetaan ne näytille. Syntyi Classic Garage, Suomen paras amerikkalaisten autojen museo.

Himos-Jämsä_Classic-Carage_Appa-matkustaa

Museossa on tällä hetkellä näytteillä noin 40 amerikanrautaa sekä satakunta kaksipyöräistä eli, mopoja ja moottoripyöriä.

Himos-Jämsä_Classic-Carage_Appa-matkustaa

Veli-Matti Mäkinen esitteli meille aarteitaan sellaisella innolla ja tietämyksellä kuin vain niihin rakastunut ihminen voi tehdä. Tuli mieleen, että elämässä ei ole mitään muuta niin tärkeää kuin amerikkalaisten autojen keräily. No, jos katsotte alta aukeavan videon, niin huomaatte, että vieläkin tärkeämpää on olemassa. Melkoinen romantikko tuo Veli-Matti!

Katso yksi lukuisista automuseon herkkuja esittelevistä videoista tästä.

Huomaa, että Classin Garage Jämsä on auki ainoastaan varauksesta. Yhteystiedot löytyvät täältä. Kannattaa ehdottomasti varata Veli-Matilta aika opastuskierrokseen.

 

Ilmailumuseo

Yhdenmoista rakkautta lajiin on aistittavissa myös Hallinportin Ilmailumuseossa, joka on suomalaisen lentokoneteollisuuden pioneerien näyttelypaikka. Toiminta käynnistyi vuonna 1938, kun kuntaan tuli Karhumäen veljesten lentokonetehdas. He olivat aloittaneet lentokoneiden valmistuksen Jyväskylän maalaiskunnan Keljosta ja muuranneet peruskiven lentoyhtiö Kar-Airin synnylle.

Himos-Jämsä_Ilmailumuseo_Appa-matkustaa

Yksi museon perustajista on museojohtaja Seppo Valkeiskangas, joka opasti meitä museon saloihin. Seppo jaksaa vuodesta toiseen kiertää vapaaehtoistyönä kertomassa entisessä työpaikassaan suomalaisen ilmailun historiaa.

Himos-Jämsä_Ilmailumuseo_Appa-matkustaa

Katso Seppo Valkeiskankaan ilmailumuseoesittelyvideo täältä.

 

Parhain terveisin,

Vieraskynäilijä Asko Leppilampi

 

Lue lisää Asko Leppilammen Himos-Jämsän lomasta ja vinkeistä Appa matkustaa -blogista. Katso myös Askon suosittelemat Himos-Jämsän majoitus- ja ruokailupalvelut.

 

Appa-matkustaa

Jämsän sydän logo

 

 

 

Uutta_kilpailukykyä_himos-jämsän_matkailuun

Sisältö on tuotettu osana Uutta kilpailukykyä Himos-Jämsän matkailuun -hanketta.

Jaa