Kohteena maailma -blogin Rami Rajakallio vietti perheensä kanssa miniloman Himos-Jämsän alueella syyskuussa. Matkassa oli mukana puolison lisäksi kymmenen ja kahdeksanvuotiaat lapset. Heidän tarkoituksenaan oli tutustua Himos-Jämsän tarjontaan lapsiperheen näkökulmasta, ja näiden havaintojen perusteella Rami kertoo omat vinkkinsä alueelle.

Bukk Off Ice Himos-Jämsä

 

LASTEN KANSSA REISSUSSA HIMOS-JÄMSÄSSÄ

1. Liikuntapuisto ja Pumptrack-rata Jämsän keskustassa

Jämsän keskustassa K-Citymarketin ja S-Marketin läheisyydessä löytyy jämsäläisten lasten- ja nuorten suosiossa oleva liikuntapuisto keskellä kaupunkia. Tämä ilmainen liikunta- ja leikkipaikka tarjoilee lapsille erilaisia aktiviteetteja ympäri vuoden, ja kesällä samassa yhteydessä on uimaranta. Alueella on hieno skeittialue ramppeineen ja esteineen, todella pitkä Pumptrack-rata skuuteille & polkupyörille ajettavaksi sekä mahtava jääkiekon ja salibandyn mailantaitokäsittelyä parantava harjoitusalue. Kun läheisyydestä löytyy vielä tien toiselta puolelta lasten leikkipuisto sekä kesäisin toimiva liikennepuisto, niin tämä monipuolinen kokonaisuus on harvinaislaatuinen huippupaikka lapsiperheille.

 

Pumptrack-rata Himos-Jämsä


 

2. Aktiivilomailua Himoksella

Himos on Jämsän tunnetuin kohde eikä ihme, sillä miksi ajaa Lappiin saakka, kun vastaavat palvelut voi löytää huomattavasti lähempää niin kesä- kuin talviharrastusten parissa. Itselle laskettelu Himoksen rinteillä on tullut tutuksi nuoruudesta saakka, sillä kavereiden kanssa vietimme viikonloput Himoksen rinteillä vain tunnin ajomatkan päässä kotipaikastamme. Nykyäänkin Himoksen rinteet ovat ensimmäinen vaihtoehto laskettelukohdetta miettiessä, joskin pidempiä lomia olemme viettäneet pohjoisen hiihtokeskuksissa.

Kesäaikaan Himoksen ympäristössä on tarjolla useita pyöräreittejä, ja maastopyöriä on vuokrattavina niin sähköllä kuin ilman. Lasten kanssa sähköavusteisilla maastopyörillä voi ajella pitkiäkin lenkkejä, kunhan osaa valita Himoksen rinteiden nousut ja laskut oman uskallus- ja taitotason mukaisesti. Tasaisenkin maan reiteillä on mukava ajella, eli mikään pakko ei ole lähteä Keski-Suomen Alppeja pyörillä valloittamaan.

 

Ulkoilua Himoksella

 

Lasten ja nuorten mieleen usein on frisbeegolf, ja niitä ratoja on useampia ympäri Jämsää. Frisbeegolf onkin mukava koko perheen liikunta-aktiviteetti, mitä puoltaan vielä harrastuksen matala kustannustaso. Mikäli perheen harrastuksiin kuuluu golf, niin Himoksella on mielenkiintoinen täysimittainen golfkenttä. Itse jätin tällä kerralla omat mailat suosiolla kuitenkin kotiin, ja keskityimme yhteiseen tekemiseen perheen kanssa.

 

3. Luontoretkeilyä Jämsässä

Jämsässä on tarjolla lukuisia patikointireittejä, eikä Kuhmoisissa sijaitseva Isojärven kansallispuistokaan ole kaukana. Siellä lapsiperheille on tarjolla mukava kolmen kilometrin mittainen Heretyn luontopolku, jonka itse viimeksi kiersin lasten kanssa talvella. Toinen vaihtoehto on myös helppokulkuinen neljä kilometriä pitkä Majavapolku. Mikäli kaipaa vielä lyhyempää reittiä, niin tarjolla on Kannuslahden kilometrin pituinen esteetön reitti, jonka yhteydessä pääsee pitämään taukoa ja grillaamaan makkaroita laavulle.

Jämsän luontokohteista tunnetumpia ovat Juveninkoski, Vororotti ja Jättiläisen kivi. Luontoretkeilijöille näiden tutkimiseen ja monien muiden retkivaihtoehtojen kiertämiseen saa helposti kulumaan useammankin päivän. Mikäli teidän perheenne juttu on nimenomaan yhdessä patikointi, niin Jämsä monipuolisuudellaan on siihen hyvä lomakohde.

 

4. Pakopeli perheen kesken

Lomalla on mukava kokeilla uusia asioita. Sadepäivänä olikin erinomainen valinta mennä tunniksi toiseen todellisuuteen Pakohuone Himos Escape Roomiin. Tehtävämme oli selvittää Jämsän pankkiryöstön syylliset, ja aikaa siihen oli vain vaivainen tunti. Pienillä lisävinkeillä selvitimme oikeat rikolliset juuri ennen määräaikaa, joten saimme pakopelille onnistuneen lopun. Olikin kiva huomata, kuinka toimimme tiiminä keskenämme tässä kiperässä tilanteessa voitokkaasti. Ja kokemuksena pakohuone oli ensikertalaisille varsin kiva kokemus, ei varmasti jäänyt viimeiseksi kerraksi.

 

Pakopeli Himos-Jämsä

 

5. Tutustu Jämsän keskustaan

Jämsän keskustassa on kiva pysähtyä lounaalle tai illalliselle. Samalla voi tehdä pienen kävelyretken Jämsänjoen rannassa Apteekkarin yrttimaalle ja uudelle puolen kilometrin pituiseen Tervaleppämetsän alueen lähiliikuntareitille. Tämä tasainen rantamaastossa oleva ulkoilureitti on lapsiperheiden mieleen, sillä se on varsin kevyt kulkea ja mielenkiintoista tutkittavaa löytyy reitin varrelta.

Jämsänjoen rannassa oleva Pop-Up kahvila Joki on kiva taukopaikka pienelle välipalalle. Jämsän keskusaukion yhteydessä oleva Kahvila-Ravintola Akuliina on toinen erinomainen kohde ruokatauolle niin kuin myös Bistroravintola Hilpeä Hirvi. Itselle Hilpeän Hirven rouhea ruoka ja rento palvelu teki vaikutuksen, ja lasten annokset olivat muksujen mieleen.

Jämsän keskustassa ei sovi jättää väliin Vaatekauppa Vehkalaa, joka on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1938 lähtien. Tämä värikäs vaatekauppa on jo itsessään nähtävyys, mutta sen valikoima osaa myös yllättää laadulla ja monipuolisuudellaan. Itselle esimerkiksi lähti matkaan uusi mustavalkoruutuinen flanellipaita, joiden valikoima oli poikkeuksellisen monipuolinen erilaisine merkkeineen ja väreineen.

 

farkkukauppa

 

Useita majoitusvaihtoehtoja

Jämsän alueella erilaisia mökkejä ja loma-asuntoja on tarjolla paljon perheloman viettoon. Majoituimme perheen kanssa Himoksen rinteiden läheisyydessä olevissa Holiday Clubin loma-asunnoissa, josta oli lyhyt matka Himos Centerin maastopyörävuokrauspaikkaan sekä Himoslomien hotellin yhteydessä olevien Tupa Kitchen & Bar tarjoilujen pariin. Aiemmin olen majoittunut Jämsässä useammassakin eri kohteessa, mikä kulloisellekin lomaporukalle on ollut sopivin vaihtoehto. Omalla autolla liikkuessa Jämsässä kaikki on lähellä eli itselle sopivan majoituksen laatu on tärkeämpää kuin sijainti.

 

Majoitus Himoksella

 

Tärkeintä on kuitenkin varsinkin aktiivilomailussa se, että majoituskohteesta löytyy oma sauna. Aktiivilomailupäivän jälkeen on mukava rentouttaa itsensä pehmeiden löylyjen parissa ennen illallista. Kun majapaikassa on myös perheelle riittävästi tilaa, niin sadepäivän sattuessa yhteistä perheaikaa voi harjoittaa esimerkiksi lautapelien parissa. Tällä kerralla pelailulle ei kuitenkaan ollut tarvetta, vaan aika kului ulkoillen Himos-Jämsän alueella. Vain kiima-ajan takia, ravintola Hirvikartanon hirvet pussailuineen jäivät näkemättä, mikä on jo yksi syy palata uudelle minilomalle Jämsään.

Lue lisää Kohteena maailma Ramin Himos-Jämsän lomasta ja vinkeistä Ramin blogista.

 

Jämsän sydän logo

 

 

 

Uutta_kilpailukykyä_himos-jämsän_matkailuun

Sisältö on tuotettu osana Uutta kilpailukykyä Himos-Jämsän matkailuun -hanketta.

Jaa